SO Herceg Novog podržala radnike Instituta: Vlada do 15. marta da ispuni zahtjeve ili slijedi radikalizacija protesta

"Odbornici su pozvali građane Novog i da u petak 3. marta, daju podršku protestu koji će u 15 časova biti održan na Graničnom prelazu "Debeli brijeg"", navodi se u saopštenju

5941 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sjednice, Foto: Opština Herceg Novi

Odbornici Skupštine opštine (SO) Herceg Novi jednoglasno su dali podršku radnicima Instituta "Dr Simo Milošević", i saopštili da će ukoliko se do 15. marta ne ispune zahtjevi rukovodstva i sindikalne organizacije Instituta, radikalizovati proteste.

"Odluka o podršci radnicima u borbi za svoja prava i očuvanje ove medicinsko zdravstvene ustanove, donijeta je u okviru XII redovne sjednice SO Herceg Novog", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Opštine.

"Insistiramo od Ministarstva finansija (MF), Ministarstva zdravlja (MZ) i Fonda zdravstva (FZ) da po hitnom postupku izmijene važeći ugovor između FZ -a Crne Gore i Instituta "Dr Simo Milošević", na način što će se kroz aneks ugovora uvećati cijena usluga koje institut pruža pacijentima koji su upućeni na liječenje i rehabilitaciju od strane FZ -a, za najmanje 40 odsto", jedan je navodi se u saopštenju.

Instistiraju i da MF, MZ i FZ po hitnom postupku uplate Institutu avans u iznosu od 1,6 miliona eura, za usluge koje će ta ustanova pružiti korisnicima u izmijenjenom ugovoru između Instituta i FZ -a, odnosno uvećanja cijene pružanja usluga za 40 odsto.

"Da Vlada Crne Gore, u najkraćem roku, da saglasnost na Kolektivni ugovor kod poslodavca, koji će prethodno usaglasiti menadžment, Odbor direktora i reprezentativna sindikalna organizacija Instituta", kazali su Odbornici SO Herceg Novi.

Traže i da se Vlada i MZ aktivno uključe u rješavanje problema duga koji ima Institut, prema Jugobanci A.D. u stečaju.

"Odbornici su pozvali građane Novog i da u petak 3. marta, daju podršku protestu koji će u 15 časova biti održan na Graničnom prelazu "Debeli brijeg"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: