Odžić: "Parlamentarna većina" izmjenama Zakona o akcizama gura ruke u džepove građana

Važno je da se medijski hvalimo da smo vratili dječiji dodatak, a to što, kako smo krenuli, korisnici za visinu tog dodatka neće moći da kupe više tri čokolade i četiri kinder jaja, i to našom zaslugom, manje je bitno, živio populizam!", navodi se u saopštenju

6494 pregleda 8 komentar(a)
Odžić, Foto: Vuk Lajović
Odžić, Foto: Vuk Lajović

Član Predsjedništva Socijademokratske partije (SDP) Petar Odžić saopštio je da "parlamentarna većina" nije zainteresovana za poboljšanje životnog standarda i da izmjenama Zakona o akcizama dodatno direktno guraju ruke u džepove građana.

"Pored neusvajanja amandmana SDP -a koji su podrazumijevali obavezno umanjenje akciza na gorivo, što predstavlja jedini mehanizam države u regulaciji cijene goriva, skupštinska većina je dodala i nove namete u vidu akciza na slatkiše", navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije.

Odžić dodaje i da, "ako se hvalimo izuzetnim rezultatima u naplati prihoda, finansijskim blagostanjem u javnim finansijama", zašto je nužno dodavati namete "kada je prosječna stopa inflacije na preko 15 odsto, dok su neki prehrambeni proizvodi zabilježili rast cijena i preko 80 odsto".

Naglašava da moramo biti svjesni i činjenice da povećanjem fiskalnog nameta ne mora nužno doći i do povećanja prihoda, ali će sa druge strane "sigurno doći do velikog skoka cijena proizvoda koji su "pritisnuti" dodatnim nametom".

"Vraćanje akciza na gorivo, koje će uslijediti zbog neizglasavanja naših amandmana neće uticati samo na povećanje cijena goriva, već na veliki dio osnovnih životnih namirnica, što će dodatno podići, već alarmantnu stopu inflacije", tvrdi Odžić.

Dodaje da umjesto da proaktivno djelujemo u suzbijanju rasta inflacije, "mi radimo upravo suprotno, stimulišemo rast cijena".

"Važno je da se medijski hvalimo da smo vratili dječiji dodatak, a to što, kako smo krenuli, korisnici za visinu tog dodatka neće moći da kupe više tri čokolade i četiri kinder jaja, i to našom zaslugom, manje je bitno, živio populizam!", zaključio je Odžić.

Bonus video: