Toščelik: Sistematizacija legitiman način restrukturiranja

Kako ističu, potrebno je preduzeti potrebne mjere za balansiranje troškova i prihoda preduzeća
211 pregleda 1 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.04.2018. 11:59h

Proces sistematizacije je legitiman način restrukturiranja produzeća, a teška odluka o ukidanju određenih radnih mjesta u fabrici je donijeta nakon iscrpnog pregleda cjelokupne organizacije i sa velikim žaljenjem, saopštili su iz Željezare Toščelik.

Ranije ove sedmice prenijeto je da će 17 radnika u toj fabrici ostati bez posla.

"Kao i svaka privatna kompanija i kao članica Tosyali grupacije koja je među prvih 100 globalnih proizvođača čelika, kompanija Toscelik Alloyed Engineering Steel doo ima zadatak da postigne profit u cilju održivog poslovanja. Pored ovog cilja imamo i zadatak da se brinemo o našim zaposlenim i da im pružimo zadovoljavajući i dugogodišnji radni vijek. U skladu sa pomenutim zadacima, poslednjih godina, uvijek smo zaposlenima isplaćivali zarade na vrijeme, bez izuzetka, a nedavno, kao odgovor na zahtjev naših zaposlenih iz proizvodnih pogona, donijeli smo odluku da usvojimo taj zahtjev i da im povećamo zarade. Pored ovih činjenica, naša industrija, posebno proizvodnja kovanih čelika, suočena je sa neizvjesnom globalnom trgovinskom ekonomijom, povećanjem konkurencije na međunarodnom tržištu i smanjenje cijena zbog jeftinih azijskih proizvođača. Pomenuti teški uslovi na tržištu su rezultirali bankrotiranjem nekoliko istočnoevropskih proizvodjača u proteklim godinama", saopšteno je iz Toščelika.

Kako ističu, potrebno je preduzeti potrebne mjere za balansiranje troškova i prihoda preduzeća.

"U uslovima globalnog tržišta, a kako bi se prevazišla oštra konkurencija na međunarodnom tržištu i kako bi se postigla održivost u radu i garantovao profit i kontinuirani prihod za naše zaposlene, obavezni smo da preduzmemo potrebne mjere za balansiranje troškova i prihoda, te smo nedavno odlučili da prođemo kroz restrukturiranje radi poboljšanja efikasnosti i produktivnosti. Kao rezultat toga, morali smo otkazati neke pozicije u organizaciji kroz proces sistematizacije koji je legitiman način restrukturiranja. Teška odluka o ukidanju određenih radnih mjesta je donijeta nakon iscrpnog pregleda naše cjelokupne organizacije, i sa velikim žaljenjem", navode iz Toščelika.

Kao rezultat ovog procesa, a postupajući u skladu sa zakonom, napominju, donijeli su odluku da zaposlenima čije su pozicije postale višak ponude dodatnu otpremninu.

"Nadamo se da će ovo obavještenje zaustaviti dalje spekulacije i pogrešne informacije koje su u proteklih dana prenijeli različiti izvori. Nadamo se i da će svi na konstruktivan i odgovoran način shvatiti prirodu naših postupaka koji su neophodni za stabilizaciju finansijske situacije kompanije koja je dugo godina bila izložena gubicima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: