Stotine tona maline zarobljeno u hladnjačama

Ogromnom broju zasada prijeti opasnost od uništavanja, hitan sastanak sazvan u ponedjeljak

8083 pregleda 28 komentar(a)
Andrija Delić u svom malinjaku, Foto: Jadranka Ćetković
Andrija Delić u svom malinjaku, Foto: Jadranka Ćetković

Iako je nova sezona za malinare na pragu, hladnjače u Bijelom Polju su pune još od ranijeg roda. To je razlog zbog kojeg će malinari bjelopoljske opštine u ponedjeljak održati sastanak, kojem će prisustvovati i hladnjačari. Malinari su najavili i protest upozorenja ispred Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja maline Polimlja Andrija Delić kazao je da su malinari više puta pokušavali da u rješavanje gorućeg problema uključe nadležne institucije, zbog čega su uslijedili brojni dopisi i održano više sastanaka.

”Međutim, osim šturih obećanja nije bilo konkretnih pomaka. Velikom broju malinara je isplaćeno po 4,3 eura (dio u novcu, a dio je direktno proslijeđen poljoprivrednim apotekama gdje su uzimali preparate) neposredno po završetku sezone. Međutim, zbog ekonomske krize koja je pogodila region odmah nakon završetka berbe cijena u Srbiji je pala na 2,3 eura i to sa velikim problemom prodaje. Tražili smo od Ministarstva poljoprivrede da subvencionišu svim malinarima do cijene 4,3 eura (uz dogovor da se prikažu fakture kada se proda), s tim što će hladnjačari opet biti u minusu za troškove otkupa, smrzavanja i održavanja koji je sada i do 0,7 centi po kilogramu”, kazao je Delić, pojašnjavajući da se u u hladnjačama trenutno nalazi 350 tona maline.

Ako se ne uključe institucije, hladnjačari će, upozorava Delić, otići pod stečaj, a malinarstvo, kao jedina grana poljoprivrede koja je predstavljala žilu kucavicu Bijelog Polja će nestati.

Svima je jasno, kazao je on, da je malinarstvo na sjeveru socijalni program.

”Ogromnom broju zasada prijeti opasnost od uništavanja, a taj problem se usložnjava većim migracijama iz naše opštine prema zapadu. Malinarstvom se bavi više od 500 porodica u našoj opštini, a u sezoni branja prihoduje i do 2.500 građana a država ima devizni priliv od 2,5 miliona eura. Smatramo da Ministarstvo poljoprivrede postoji zbog nas, a ne mi zbog njih. Poljoprivrednici sa sjevera su takođe građani Crne Gore, pa kad se pomažu razni gubitaši po centralnim i južnim krajevima smatramo da treba da se pomogne i nama koji od toga živimo i hranimo svoje porodice. Izgleda da im sjever Crne Gore jedino služi kao siroče na osnovu kojeg će isprositi silne pare po svijetu, a od tih para isti taj sjever ne vidi ništa”, kazao je Delić.

Prema nekim najavama, zaključio je on, malinarima će se vjerovatno priključiti i poljoprivrednici iz stočarske proizvodnje zbog izuzetno teškog položaja u toj grani poljoprivrede.

Delić je kazao da malinari neće dozvoliti da ih unište i u potpunosti rasele sa svojih vjekovnih ognjišta.

Bonus video: