Demokrate predložile osnivanje državne firme sa monopolom u priređivanju lutrijskih igara na sreću

Prema predlogu zakona, preduzeće bi imalo pravo i na priređivanje drugih igara na sreću

22797 pregleda 59 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Facebook/Demokrate
Sa pres konferencije, Foto: Facebook/Demokrate

Demokratska Crna Gora uputila je u petak u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, kojim je predviđeno osnivanje državne firme koja bi imala monopol u priređivanju lutrijskih igara na sreću, ali i pravo priređivanja drugih igara na sreću, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji te partije u parlamentu.

Demokrate su podnijele i predlog za dopunu dnevnog reda, kako bi se taj zakonski predlog u ponedjeljak našao na sjednici Skupštine.

Poslanik te stranke Dragan Krapović kazao je da je priređivanje igara na sreću djelatnost od javnog interesa i oblast koja nema samo ekonomski značaj, već da postoji "socijalna i zdravstvena dimenzija te problematike".

"Cilj izmjena i dopuna zakona koje smo predložili je uspostavljanje održivog fiskalnog, superiornog, društveno odgovornog modela za organizaciju i priređivanje lutrijskih igara na sreću, utemeljenog u uporednom pravu", naveo je on.

Prethodnu koncesiju, koja je istekla prije više od šest godina, prema njegovim riječima, obilježile su "brojne neregularnosti i kontroverze".

Krapović je istakao da bi uspostavljanje državnog preduzeća imalo višestruki značaj za državu i društvo.

"To bi bio značajan izvor prihoda i kreiranja značajne sume novca i sredstava za humanitarne aktivnosti. Doprinijelo bi i većoj kontroli, podiglo bi i na značajan nivo stepen transparentnosti, što bi se odrazilo i na tržište", istakao je Krapović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica ukazao je na višestruke koristi za budžet, rekavši da zakonski projekat podrazumijeva uspostavaljanje državnog monopola kad je u pitanju priređivanje lutrijskih igara na sreću, kako bi se stalo na put neregularnostima, "povlašćenim licima i pražnjenju državnog budžeta na račun favorita u očima nečasnih političara, koji su dominirali na političkoj sceni, uzurpirajući javne funkcije".

Koprivica je ukazao da je na predlog Demokrata izmijenjen i Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja, kojim je zabranjeno priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim i drugim objektima koji nisu registrovani za obavljanje te djelatnosti.

"Tako smo zadali snažan udarac kockarskoj mafiji, ovo je još jedan, a ujedno i nova mjera za punjenje državnog budžeta, zaštitu potrošača, porodice i djeteta".

Kazao je da žele da se djeca i porodice otrgnu iz "kandži kockarske mafije i kriminalnih struktura koje su decenijama bile privilegovane". "Da se uvede red i transparentnost u privrednom poslovanju i da se novac vrati u državni budžet", dodao je.

Još jedna važna korist od uspostavljanja državnog preduzeća je, kako je naveo, i da se marginalizuju i suzi prostor "ilegalnim priređivačima koji su izvlačili višemilionske profite, nauštrb državnog budžeta i interesa".

Koprivica je kazao kako se nada da će se, kada stupi na snagu zakonska zabrana terminala za klađenje i kocku u kafićima, kao i drugim neregistrovanim objektima za tu djelatnost, državni organi pripremiti za primjenu zabrane, kako je neko ne bi izigrao.

"Neki su bili precizno informisani kad inspekcija kreće u kontrolu, pa su terminale izmještali u sporedne prostorije, a nakon radnog vremena inspekcije, poslije 16 sati, razvijali tu aktivnost, a tad je bio i najveći obim posla", istakao je.

Koprivica je pokazao fotografije na kojima se, kako je kazao, vidi kako djeca u ugostiteljskim objektima sjede za terminalima za kocku, ali i da su terminali bili postavljeni čak i u dječjim igraonicama.

"Primarni cilj je zaštita porodica i djece, a onda punjenje državnog budžeta", naglasio je on.

Pozvao je i Vladu da sva predložena rješenja o oporezivanju internet igara na sreću, koje je predložila prije nekoliko dana, pa povukla, obavezno u formi amandmana podnese na predlog zakona Demokrata, rekavši da će poslanički klub Demokrata podržati te norme.

Bonus video: