Neokorteks: Položaj radnika u Crnoj Gori daleko od zadovoljavajućeg

Kako su kazali, iznenađeni su brojem upita i prijava koje se odnose na poslodavce, i naveli da se uglavnom primjedbe odnose na (ne)poštovanje radnog vremena odnosno traženje da se ostane duže od zakonom propisanih sati, (ne)obračunavanje prekovremenih sati, i činjenica da poslodavci još uvijek traže načina da manipulišu sistem, i da izbjegavaju da transformišu ugovor sa određenog na neodređeno vrijeme

4594 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Položaj radnika u Crnoj Gori daleko je od zadovoljavajućeg, uprkos tome što Ustav i zakoni garantuju prava iz oblasti radnih odnosa u skladu sa najvišim standardima, saopštenoje iz nevladine organizacije Neokorteks.

"Zakon o radu garantuje određena prava zaposlenima, ali poslodavci i dalje imaju prostor da postavljaju uslove rada, da brane ili otežavaju sindikalno organizovanje, a sa druge strane zaposleni su primorani da pristanu na eksploataciju, kako bi zadržali posao i obezbijedili svojoj porodici egzistenciju", kazali su iz Neokorteksa i naveli da su organizacija koja se snažno zalaže za poštovanje prava radnika u Crnoj Gori, "jer nepoštovanje zaposlenih i njihovih prava je kršenje zakona, a kršenje zakona je nepoštovanje vladavine prava."

Oni su naveli da je visok stepen nezaposlenosti, rad ''na crno'' pogotovu u toku ljetnje sezone, ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja, zlostavljanje na radu, otkaz ugovora o radu, neisplaćivanje zarada, neuplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje, samo su neki od slučajeva koji pokazuju da se prava radnika u Crnoj Gori krše i da nijesu dovoljno zaštićena.

"Koncept dostojanstvenog rada mora predstavljati apsolutnu obavezu za cjelokupan sistem", saopštili su.

Kako su kazali, iznenađeni su brojem upita i prijava koje se odnose na poslodavce, i naveli da se uglavnom primjedbe odnose na (ne)poštovanje radnog vremena odnosno traženje da se ostane duže od zakonom propisanih sati, (ne)obračunavanje prekovremenih sati, i činjenica da poslodavci još uvijek traže načina da manipulišu sistem, i da izbjegavaju da transformišu ugovor sa određenog na neodređeno vrijeme.

"Uglavnom se radi o stranim kompanijama, pa je zabrinjavajuće ovakvo ponašanje i nepoštovanje propisa. Naime, radi se o velikim kompanijama koje svoje zaposlene i preko 5 godina “drže” na ugovor o djelu, čak i da se ti zaposleni vode potpuno na drugu firmu, a ne na onu za koju rade", poručili su iz Neokorteksa.

Saopštili su da vjeruju da postupci kontrole rada javne uprave i nalaganje mjera ili izricanje sankcija od strane Inspekcijskih organa i Uprave prihoda i carina prema poslodavcima često su nedjelotvorni i necjelishodni.

"Neokorteks se već nekoliko puta obraćao Upravnoj inspekciji, i prosljeđivali smo nama prijavljenje neregularnosti ovom nadležnom organu da postupa po njima u skladu sa svojim nadležnostima, i čekamo ishod ovih postupaka", naveli su.

Dodali su da radnici u velikom broju slučajeva nemaju adekvatne mehanizme za zaštitu svojih prava iz radnog odnosa, posebno u situacijama kada se radi o radnicima preduzeća u stečaju, kao i onima kojima su blokirani računi.

"Poslednji podaci istraživanja pokazuju da radnici u Crnoj Gori između ostalih imaju najduže radno vrijeme u Evropi i da se i dalje zbog nemara poslodavaca dešavaju povrede na radu. U situaciji smo da se u drugim državama smanjuje radno vrijeme, i da su već neke velike kompanije u Evropi i uvele ovakav način rada, jer prioritet mora biti porodica i zdravstveno stanje samih zaposlenih, što je i dokazano da u slučajevima smanjenja radnog vremena, poštovanja privatnog života zaposlenog i smanjivanje stresa dovodi do veće produktivnosti", kazali su iz ove organizacije.

Bonus video: