Bez mjera dug Crne Gore bi bio iznad 95 bodsto

"Iako su ekonomski izgledi pozitivni, rizici koji proizilaze iz velikog povećanja javnog duga i potreba za eksternim finansiranjem izazivaju zabrinutost zbog fiskalne održivosti i spoljne stabilnosti”, navodi se u izvještaju
3 komentar(a)
MMF, Foto: Shutterstock
MMF, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2017. 06:47h

Visok nivo duga u Crnoj Gori i značajne potrebe refinansiranja zahtijevaju ozbiljno fiskalno prilagođavanje za brzo smanjenje duga. Bez ikakvog prilagođavanja, dug bi vjerovatno porastao iznad 95 odsto BDP-a do 2020. godine, što se smatra neodrživim za tržišnu ekonomiju u nastajanju, ocijenjeno je u izvještaju Misije MMF-a koja je boravila u Crnoj Gori povodom konsultacija u vezi sa članom IV za 2017. godinu

Osim toga, kako se dodaje, Crna Gora se suočava sa velikim potrebama za refinansiranjem euroobveznica u 2019. godini (između šest i 11 odsto BDP-a godišnje), što bi bilo izuzetno teško ispuniti bez značajnog unapređenja fiskalne dinamike.

"Iako su ekonomski izgledi pozitivni, rizici koji proizilaze iz velikog povećanja javnog duga i potreba za eksternim finansiranjem izazivaju zabrinutost zbog fiskalne održivosti i spoljne stabilnosti”, navodi se u izvještaju.

U skladu s tim, direktori MMF-a su naglasili značaj kontinuiranog fiskalnog prilagođavanja kako bi se smanjio dug i zadovoljio potrebe refinansiranja, održali napori za jačanje finansijskog sektora i fiskalne i strukturne reforme u cilju podrške većem i inkluzivnom rastu.

Oni su, kako se navodi, pozdravili dobro definisan, srednjoročni plan fiskalnog prilagođavanja Vlade, koji uključuje mjere socijalne zaštite za najugroženije. Oni su se složili da će, ukoliko se u potpunosti sprovede, plan postaviti državni dug na jak niz put.

Takođe su vidjeli mogućnost daljeg smanjenja vladinih troškova u srednjoročnom periodu, uključujući penzijsku i reformu državnih službi.

Direktori su se složili da ne postoji fiskalni prostor za finansiranje naredne faze projekta autoputa sa dugom i ohrabrio vlasti da istraže druge opcije finansiranja.

U MMF procjenjuju da bi ekonomski rast mogao da se ubrza u 2017. i održi na srednji rok.

Bonus video: