Ovako je bilo na otvaranju LDC "Voli": Uloženo skoro 12 miliona eura

Novi otkupni centar zauzima površinu od 16 000 metara kvadratnih, kapaciteta je 21 000 paletnih mjesta
661 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2017. 20:37h

Logističko-distributivno otkupni centar (LDC) kompanije „Voli”, u koji je uloženo 11.800.000 eura, otvoren je na Bulevaru Zetskih vladara, preko puta Kombinata aluminijuma u Podgorici.

Novi LDC „Voli”, koji se nalazi pored postojećeg, otvorili su predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Pol Foley i vlasnik i predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli”, Dragan Bokan.

Izgrađen je, kako je saopšteno u planiranom roku.

Foley, koji je i član Upravnog odbora kompanije „Voli”, kazao je da će Logističko distributivni centar zadovoljiti potrebe maloprodaje u Crnoj Gori.

“Napraviće veliku razliku za male preduzetnike, koji će moći da svoje proizvode ponude tržištu. Ovo je veliko dostignuće, multimilionska investicija”, kazao je Foley.

On je kazao da je centar veličine 33 terena za košarku i više od stotinu kamiona će dnevno izlaziti odavde.

“Devedeset odsto banana za tržište Crne Gore će odavde se distribuirati”, kazao je Foley.

Vlasnik „Volija” Dragan Bokan kazao je da ima dana koji obilježe karijeru, pa i sam život na poseban način i da je srećan što jedan takav momenat može da podijeli sa brojnim gostima, iz državnog vrha, poslovnim partnerima i drugima.

On je kazao da je „Voli”, kompanija sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno 2.116.

“Kada se govori o nama, obično se govori da smo na bijeloj poreskoj listi, što ne treba da se potencira, naša je obaveza da izmirimo obaveze prema državi, da damo svoj doprinos smanjenju sive ekonomije”, kazao je Bokan.

Kako je istakao za prethodnih 18 mjeseci investirali su preko 22 miliona eura, u junu su otvorili prvi hipermarket u Ulcinju, u koji je uloženo 2,5 miliona eura, a u ponedjeljak otvaraju premijum market u Nikšiću, u koji je uloženo oko dva miliona eura.

“Sredinom četvrtog kvartala završava se izgradnja 'Našeg' diskonta, strateški veoma važnog, koji će na 14.000 metara kvadratnih, ponuditi novo iskustvo u trgovini”, istakao je Bokan.

On je poručio proizvođačima da iskoriste prednost novog distributivnog centra, kao i da je tokom ljetnje sezone bilo nedovoljno domaćih proizvoda, pa su morali da ih uvoze.

"Što znači da ima prostora za napredak", istakao je Bokan.

Novi otkupni centar zauzima površinu od 16 000 metara kvadratnih, kapaciteta je 21 000 paletnih mjesta.

“Od toga je 16 000 u ambijentalnom i 5 000 u rashladnom režimu. Ima 13 rashladnih komora u režimu od -25 do +4 stepena Celzujusa, komore za meso, voće i povrće, kao i zrionicu banana”, saopšteno je iz te kompanije.

Početak gradnje, kako je navedeno, 2016. godine ozvaničio je predsjednik EBRD, Suma Chakrabarti, sa Bokanom.

“Projekat je realizovan kroz partnerski odnos EBRD i kompanije 'Voli' u kojoj Evropska banka ima 15,7 odsto učešća, na ime konvertibilnog otkupa udjela u vlasništu, što predstavlja prvo korporativno ulaganje kapitala ove banke u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

LDC 'Voli' osigurava kompletno integrisan logistički sevis koji će u potpunosti ispuniti sve zahtjeve snabdjevanja naročito u logistici hladnog lanca, odnosno prehrambenih proizvoda.

“Ugrađena je nasavremenija oprema, koja zadovoljava sve svjetske standarde kvaliteta, bilo da se radi o 38 utovarno/istovarnih rampi, najkvalitetnijim HTC podovima, regalnoj konstrukciji, viljuškarima ili WMS-u, odnosno softweru za upravljanje tokovima roba u skladištu”, precizirano je iz kompanije.

Marković: Da ne bude država najpoželjniji poslodavac, već uspješni biznismeni

"Kao što znate, odlučni smo da svim svojim kapacitetima podržimo uspješna preduzeća i kompanije, i sve one privrednike koji ostvaruju profit i izvršavaju svoje obaveze prema Državi. Već sam ranije rekao da ne želimo da Država bude najpoželjniji poslodavac – već to moraju biti sposobni i uspješni biznismeni koji imaju ideje i znanje da razvijaju i šire svoja poslovanja, i doprinose ukupnom razvoju. Danas smo upravo na jednom takvom mjestu, kod privrednika čija vizija i poslovno opredjeljenje stvaraju nove vrijednosti", rekao je predsjednik Vlade Dušo Marković na otvaranju.

Premijer je ocijenio da će novi objekat kompanije VOLI uticati na proizvodno-distributivni lanac u Crnoj Gori i da će se to posebno odraziti na trgovinu, turizam, poljoprivredu i saobraćaj, što će veoma brzo uticati na ekonomski rast.

„Ovaj objekat otvara nove mogućnosti kupcima za nabavku potrebnih sirovina i roba, ali i ekonomičniji otkup kvalitetnih proizvoda od domaćih proizvođača. Time će se, pored efekata na proizvodno-otkupni lanac, doprinijeti i povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača sa aspekta prevoza, čuvanja i skladištenja proizvoda. Investicija kompanije VOLI, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je i partner crnogorske Vlade, predstavlja potvrdu jačanja preduzetničkog društva i realnog sektora naše ekonomije. Vlada će upravo ovom segmentu razvoja, sama ali i u saradnji sa lokalnim samoupravama, u kontinuitetu obezbjeđivati podsticajni ambijent i povoljniji normativno-institucionalni okvir. U ostvarenju ovog opredjeljenja, očekujemo još uspješniju saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj“ – rekao je Marković.

Čestitajući kompaniji Voli premijer je rekao da je Vlada svjesna da je poslovni ambijent kapitalno važan za realizaciju novih investicija.

„Uradićemo sve ne samo da ga održimo, nego i da ga dodatno unaprijedimo, kako bi u što kraćem roku životni standard naših građana približili i izjednačili sa standardom koji postoji u razvijenim društvima“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na otvaranju Logističko-distributivno-otkupnog centra kompanije Voli.

Galerija

Bonus video: