Abazović: Aranžman sa Dojče bankom u skladu sa aktuelnim kamatama, želimo nadmašiti 2019. po prihodima od turizma

"Napravili smo ambiciozan plan, naročito za ljetnju sezonu, vjerujemo da ove godine možemo ići ka rekordu", kazao je premijer

6309 pregleda 11 komentar(a)
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović

Premijer Dritan Abazović je, komentarišući odluku da se za potrebe tekuće budžetske potrošnje digne kredit od 100 miliona eura kod Dojče banke, kazao da je 19. avgusta u Skupštini rekao da će oni koji budu glasali za pad Vlade "označiti da se skuplje zadužujemo" na međunarodnom tržištu, jer na to, kako je ukazao, utiču i politička kretanja.

"Mogli smo ići logikom da se zadužujemo i na drugim mjestima, možda će to i biti u budućnosti, ali kad uporedite sa regionom, region se odlučio za neke daleke destinacije. Ne kažem da je to loše ili dobro, ali ovaj aranžman je u skladu sa kamatama koje su trenutno aktuelne u svijetu. U ovom trenutku novac je skup, zbog onoga što se dešava u Ukrajini, ratno stanje i neizvjesnost povećavaju kamate", rekao je Abazović novinarima nakon Dana reprezentacije u Podgorici.

Na pitanje TV Vijesti koliko Vlada planira da se zaduži do kraja godine, rekao je kako vjeruju da je to na manjem nivou u odnosu na prvu najavu kad se usvajao budžet.

"Napravili smo ambiciozan plan, naročito za ljetnju sezonu, vjerujemo da ove godine možemo ići ka rekordu. Želimo da pređemo 2019. po prihodima od turizma - što prihodi budu veći, to će naplata PDV-a i ostalih taksi biti veća, i to će potreba za zaduživanjem biti manja", istakao je Abazović.

Najvažnije je, kako je rekao, da građani razumiju da je za Crnu Goru ključno da raste BDP.

"Sigurno ćemo, u jednom srednjoročnom periodu, stalno biti pod situacijom da moramo da ulazimo u kreditne aranžmane. Ali to nije nešto što je karakteristika Crne Gore, mnoge zemlje, računajući i velike zemlje Evropske unije su u sličnoj situaciji. Najvažnije je da ekonomska aktiva funkcioniše", zaključio je Abazović.

Bonus video: