Država u Prvoj banci drži 97 miliona eura

Vlada je banku od kraha spasila 2008. godine odlukom da joj da pomoć od 44 miliona, a predsjedavao je Milo Đukanović
431 pregleda 24 komentar(a)
Milo Đukanović, Aco Đukanović
Milo Đukanović, Aco Đukanović
Ažurirano: 15.09.2017. 14:06h

Vlada, državne kompanije i opštine u Prvoj banci imaju depozite od 97,6 miliona eura ili skoro trećinu ukupnog iznosa depozita u toj banci, navedeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju ove banke za 2016. godinu. Depoziti po viđenju javnog sektora u Prvoj banci, čiji je najveći vlasnik brat bivšeg premijera Mila Đukanovića - Aco Đukanović, iznose 49,4 miliona eura, a oročeni 47,2 miliona. Ukupni depoziti u toj banci na kraju prošle godine iznosili su 315 miliona eura. Pojedinačno najveći depozit ima Elektroprivreda Crne Gore koja u ovoj banci drži ukupno 43,8 miliona eura, Vlada direktno ima 12,5 miliona eura, druge firme u državnom vlasništvu 18,4 miliona, opštine i njene službe 13,2 miliona, regulatorne agencije 3,5 miliona, Investiciono-razvojni fond 2,5 miliona, Fond zdravstva 2,4 miliona,...

Revizor Diloit je na izvještaj banke dao pozitivno mišljenje sa rezervom a navedeno je više primjedbi; da su naknade za obračunavanje kredita uključivale u prihode mimo međunarodnih računovodstvenih standarda, da su sredstva namijenjena prodaji i stečena aktiva banke od 46,3 miliona eura precijenjena za 392 hiljade, da su rezervacije za potencijalne gubitke potcijenjene za najmanje 1,9 miliona, da je ispravka vrijednosti za stavke bilansne aktive i rezervisanja za vanbilansne potcijenjena za 1,5 miliona. Navedeno je i da banka nije imala rezervaciju za potencijalne gubitke u sudskom sporu sa Eurofondom, kojeg je izgubila ove godine. Sa računa joj je zbog toga skinuto 2,28 miliona eura. Banka nije ni evidentirala i korigovala grešku u neraspoređenom dobitku od milion eura. Revizor je skrenuo pažnju i da prodata i otkupljena potraživanja banke (faktoring) iznose 20,4 miliona eura, a da su stečena aktiva i sredstva namijenjena prodaji procijenjana na 46 miliona eura. Istaknuto je da će nadoknadivost portfolija po ova dva osnova u budućem periodu će zavisiti od sposobnosti banke da proda imovinu i realizuje potraživanja u iznosima koji pokrivaju najmanje iznose izloženosti prema ovim dužnicima. Navedeno je i da je poslovanje banke u 2016. po osnovu obima i strukture rizičnih plasmana bilo usklađeno sa Zakonom o bankama i propisima Centralne banke Crne Gore, ali da uključenje efekata eventualnih korekcija po navedenim primjedbama može imati uticaj na obračun propisanih pokazatelja i shodno tome može usloviti potencijalnu neusaglašenost sa propisanim limitima. Banka je prošle godine imala neto profit od 168 hiljada eura, što je duplo manje nego godinu ranije. Prva banka se do 2007. godine zvala Nikšićka, a Aco Đukanović je njen akcionar od 2005. Milo Đukanović je bio akcionar banke od avgusta 2007. do aprila 2013. Razlika u cijeni po kojoj je prodao akcije je veća za milion eura od one po kojoj ih je kupio. Vlada je banku od kraha spasila 2008. godine odlukom da joj da pomoć od 44 miliona, a predsjedavao je Milo Đukanović. Prvu ratu od 11 miliona banka je “vratila” naredne godine tako što je Vlada milion eura uplaćivala Regionalnom vodovodu na račun u Prvoj banci 11 puta tog dana, a banka je isti milion 11 puta vraćala državnom trezoru na ime rate.

Milo oročio depozit od milion eura, zaradio 59 hiljada

Oročeni depozit u Prvoj banci od milion eura ima firma Capital Invest, čiji je jedini vlasnik bivši premijer Milo Đukanović. On je prošle godine od Prve banke zaradio 59 hiljada eura. I najveći vlasnik banke Aco Đukanović ima depozit “po viđenju” od 7,4 miliona eura, kao fizičko lice. On je prošle godine na osnovu depozita imao prihod od pola miliona eura. Prihod EPCG na njene depozite, od čega je oročeno 29 miliona i 14,8 miliona je po viđenju, iznosio je milion eura.

Zaplijenili i avion, trafo-stanicu...

Vrijednost stečene aktive do koje je banka došla preuzimanjem imovine dužnika je 46 miliona eura. Na zaplijenjene nekretnine odnosi se 42 miliona eura, na zaplijenjeni avion 3,1 milion, trafo-stanicu 283 hiljade...

Najznačajnija imovina (stečena aktiva) koju je banka prodala prošle godine je hotel “Lipka” u Kolašinu, koja je kako navodi revizor “stečena iz osnova problematičnog potraživanja prema Beppler Jacobsonu” u iznosu od 4,7 miliona eura prodata je za 5,9 miliona eura. Banka je lani prodala još tri nekretnine - jedno zemljište za 1,6 miliona, jedan poslovni prostor za 1,25 miliona i jedan stan za 62 hiljade.

Bonus video: