Barović ne može da gradi u Kolašinu

V. d. glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović poništio rješenje svog prethodnika Mirka Žižića koji je dao zeleno svjetlo za zgradu u centru Kolašina, uz obrazloženje da je to urađeno nezakonito

35518 pregleda 25 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Luka Zeković
Veselin Barović, Foto: Luka Zeković

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović poništio je rješenje svoga prethodnika Mirka Žižića koji je aminovao podgoričkom biznismenu Veselinu Baroviću i firmama V&B invest i City taxi da u centru Kolašina grade apartmansko-poslovni kompleks.

Stevović je po službenoj dužnosti, kako se navodi u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, izvršio uvid u dokumentaciju te utvrdio da je idejno rješenje na koje je Žižić dao saglasnost protivno zakonu.

Vladan Stevović
Vladan Stevovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

”Glavni državni arhitekta je naknadnom provjerom po službenoj dužnosti utvrdio da predmetno idejno rješenje nije u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, navodi se u rješenju Stevovića.

Žižić je krajem jula prošle godine dao zeleno svjetlo na idejno rješenje apartmansko-poslovnog objekta - dvije etaže garaže, prizemlje, tri sprata i potkrovlje, ukupno 3.735 kvadrata u samom centru Kolašina. Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, riječ je o parceli od 1.178 kvadrata na kojoj se nalaze poslovne zgrade u vanprivredi od 721 kvadrat.

Osporenim idejnim rješenjem bilo je predviđeno da apartmansko-poslovni objekat ima ukupno 48 apartmana. Na prizemlju je bio projektovan jedan poslovni prostor, dok su prvi, drugi i treći sprat bili predviđeni za apartmane i to po 12 apartmana - dvije garsonjere, osam jednosobnih i dva dvosobna apartmana. U potkrovlju je takođe bilo projektovano 12 apartmana, i to dvije garsonjere, osam jednosobnih i dva dvosobna apartmana.

Projektovani izgled zgrade u centru Kolašina
Projektovani izgled zgrade u centru Kolašinafoto: -

”Postupajući po službenoj dužnosti, a na osnovu uvida u raspoložive spise predmeta, glavni državni arhitekta je odlučio da poništi rješenje jer je utvrđena nepravilnost koja se tiče navođenja tačne lokacije predmetnog objekta. Naknadnim uvidom u idejno rješenje arhitektonskog projekta, takođe je konstatovano da nedostaje elaborat parcelacije za dio katastarske parcele, na kojoj je idejnim rješenjem projektovan dio predmetnog objekta, te se ne može utvrditi precizna površina dijela urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja. Osim navedenog, katastarska parcela 553/2 KO Kolašin koja se nalazi u obuhvatu urbanističke parcele broj 20 i 20a na kojoj je projektovan objekat, u LN broi 252 upisana je kao svoiina Države Crne Gore sa pravom raspolaganja Opštine Kolašin”, navodi se u rješenju.

Glavni državni arhoitekta je uputio i na druge nedostatke.

”Prema planskom dokumentu, planirana namjena na UP2 je turizam. Idejnim rješenjem projektovan je apatmansko-poslovni objekat sa smještajnim jedinicama i to jednosobnim apartmanima, dvosobnim apartmanima i garsonjerama. Shodno pravilniku o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, ovako projektovani objekat spada u kategoriju komplementarnih ugostiteljskih objekata, te se, prema članu 19 pomenutog pravilnika, turistički apartman sastoji od dnevnog boravka, jedne ili više spavaćih soba, kuhinje i kupatila. Ukazujemo da nije moguće projektovati garsonjere u okviru predviđene namjene objekta”, ističe se u rješenju.

Protiv tog rješenja može se u roku od 20 dana podnijeti tužba Upravnom sudu.

Bonus video: