Za "Solari" se zadužuju kod IRF-a ili konzorcijuma

Elektroprivredi za finansiranje 70 miliona vrijednog projekta “Solari 5000+” stigle dvije ispravne ponude

7726 pregleda 6 komentar(a)
Za panele prijavili 203 stambene zgrade (ilustracija), Foto: Shutterstock
Za panele prijavili 203 stambene zgrade (ilustracija), Foto: Shutterstock

Elektroprivreda (EPCG) će se za finansiranje 70 miliona vrijednog projekta “Solari 5000+” zadužiti kod konzorcijuma više stranih banaka sa predstavništvom u Crnoj Gori ili kod Investiciono-razvojnog fonda.

Ovo je zvanično saopšteno “Vijestima” iz EPCG, navodeći da su do 13. februara, kada je završen poziv, pristigle ove dvije validne ponude.

Iz energetske kompanije su kazali da i dalje traje pregovorački postupak oko izbora kreditora, te da ne mogu iznositi pojedinosti iz ponuda.

Na poziv su mogle da se prijave banke koje su u kompletu ili parcijalno uzeli učešće sa minimalnom ponudom od 10 miliona.

Predmet ugovora je trebao da sadrži grant, uslove i rok za vraćanje kredita, kamatnu stopu i grejs period.

U pozivu je navedeno da će ovlašćene osobe iz EPCG donijeti odluku o izboru najpovoljnije ponude na predlog Komisije za sprovođenje postupka u roku od 30 dana od sprovedenih pregovora.

Osim ovoga poziva, istekao je rok i konkurs namijenjen građanima i privredi za ugradnju fotonaponskih sistema.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz EPCG, prijavilo se 5.286 potrošača, a budućim korisnicima će obezbijediti subvenciju od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije.

”Ukupna odobrena snaga iz billing sistema iznosi 4.242,62 kilovati (kW), a ukupna planirana godišnja proizvodnja je 212.614.320 kW”, objasnili su iz EPCG.

Projektom je predviđeno da korisnik otplaćuje fotonaponski sistem u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju, pri čemu je maksimalni period otplate investicije 10 godina.

Za još aktuelni projekat Solari 3000+ prijavilo se više od 14.500 građana, a svi oni koji nijesu postali korisnici u okviru tog projekta, automatski su konkurisali za novi i imaju pravo prvenstva za ugradnju.

Da bi stekli to pravo, prijavljeni objekti moraju proći detaljnu tehno-ekonomsku analizu, odnosno moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata i sa odobrenom priključnom snagom koja mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati.

Uz to, neophodno je da objekti imaju trofazni priključak na distributivnu mrežu te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal. Objekti treba da posjeduju jednu ili više krovnih površina orijentisanih južno ili ravne krovove površine koje nijesu zasjenčene od susjednih objekata (zgrade, drveća...). Svi korisnici moraju biti i redovne platiše.

Osim domaćinstava i privrede, projektom Solari 5000+ planirana je ugradnja sistema i u zgradama do četiri sprata - vlasnicima stanova, ali će to zavisiti od tehničkih mogućnosti.

”Dobili smo prijave za stambene zgrade i to za njih 203, dok je broj saglasnih stambenih jedinica 1.654, od ukupno 1.822 jedinice”, naveli su iz EPCG.

Do sada postavljeno preko 5.000 panela

Što se tiče projekta 3000+, iz EPCG navode da je do sada iz kategorije domaćinstva postavljeno 3.495 panela, a njihova ukupna odobrena snaga iznosi 50.097 kW, dok je ukupna planirana proizvodnja 21.795.934 kW što je 21,79 gigavati (gW).

Kod privrede je ugrađeno 1.791 solarnih panela, snage 94.145 kW i ukupne godišnje proizvodnje 190.818.386 kW (190,81 GW).

Uz to je sa još 1.670 korisnika potpisano ugovora za montažu, snage 17.272 kW.

Prema Energetskom bilansu za ovu godinu proizvodnja struje iz svih izvora biće 3.598 GWh, od čega 41 GWh iz solarnih elektrana.

Prema strukturi, 51,2 odsto električne energije bi proizvele hidroelektrane, 38,55 odsto Termoelektrana, 9,11 odsto vjetroelektrane i 1,14 odsto solarne elektrane.

Bonus video: