„To Montenegro” se žalio Ministarstvu rada

Nacionalni avio-prevoznik uložio žalbu zbog rješenja Uprave za inspekcije poslove u vezi sa Radovićem

18122 pregleda 16 komentar(a)
Žalbu podnijeli 14. marta, Foto: Luka Zekovic
Žalbu podnijeli 14. marta, Foto: Luka Zekovic

”To Montenegro” je do juče imao rok da postupi po rješenju Uprave za inspekcijske poslove (UIP), kojim je utvrđeno da je Saša Radović nezakonito imenovan na poziciju vršioca dužnosti direktora. Međutim, umjesto toga, kompanija je 14. marta na rješenje UIP-a podnijela žalbu, o kojoj će odlučivati drugostepeni organ - Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u roku koji ne može biti duži od 45 dana.

Ovo je zvanično saopšteno juče “Vijesitma” iz UIP-a u čijem rješenju je početkom marta konstatovano da je Radović imenovan nezakonito jer je ranije uzeo otpremninu od 76.000 eura nakon što je otišao sa mjesta predsjednika borda direktora “Budvanske rivijere”. Zakon o radu definiše da se neko može opet zaposliti u državnoj firmi u roku od pet godine ako je uzeo otpremninu.

”Žalba ne odlaže sprovođenje izvršenja, ali je ‘To Montenegro’ uz izjavljenu žalbu predložio odlaganje izvršenja rješenja do donošenja odluke drugostepenog organa po žalbi. Odlaganje izvršenja rješenja je predviđena kao mogućnost članom 41 Zakona o inspekcijskom nadzoru. Rok za odlučivanje po predlogu za odlaganje izvršenja je tri dana od dana podnošenja predloga. Kako smo žalbu na rješenje i predlog za odlaganje izvršenja primili 14. marta, to rok za odlučivanje ističe 17. marta”, naveli su iz UIP.

Oni su kazali da ako inspektor ne usvoji predlog za odlaganje, niti kompanija “To Montenegro” ne obavijesti inspektora da je postupila po rješenju, sredinom naredne nedjelje bi inspektor izvršio kontrolni nadzor u kojem bi konstatovao da li je postupljeno po rješenju.

”Ako utvrdi da po rješenju nije postupljeno, inspektor može preduzeti mjere koje su propisane Zakonom o inspekcijskom nadzoru, a koje predviđaju novčano kažnjavanje, kaznom u rasponu od 500 eura do 5.000 eura”, naveli su iz UIP-a.

Kako bi otklonili nepravilnost, “To Montenegro” treba da smijeni Radovića koji može i sam da podnese ostavku, a opcija je i da vrati 76.000 eura otpremnine koju je uzeo iz Hotelske grupe “Budvanska rivijera.

Iz te kompanije su juče “Vijestima” saopštili da je uz žalbu, istovremeno odbor direktora tražio saglasnost od resornog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) da raspiše javni poziv za izbor izvršnog direktora.

”Očekujemo da do početka naredne nedjelje oglas bude objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanje, kao što je i propisano Zakonom o radu, sa jasno definisanim uslovima i kriterijuma potrebnim za ovu radnu poziciju, koje isključivo propisuje važeći pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta”, kazali su iz kompanije i dodali da će oglas biti međunarodnog karaktera.

Shodno statutu kompanije, direktora nakon sprovedenog konkursa imenuje Vlada.

Bonus video: