Joković bi pomogao malinarima ako Abazović odobri

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da mogu pomoći malinarima kroz interventnu politiku, ali da to treba Vlada da odobri. Zakonom o poljoprivredi predviđeno da Vlada može da primjenjuje interventne mjere kupovine i prodaje, pomoći skladištenju i povlačenju sa tržišta određenih poljoprivrednih proizvoda

13342 pregleda 17 komentar(a)
Za pomoć bi trebalo oko 875.000 eura: sa jednog od protesta malinara, Foto: Jadranka Ćetković
Za pomoć bi trebalo oko 875.000 eura: sa jednog od protesta malinara, Foto: Jadranka Ćetković

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) nema zakonske mogućnosti da pomogne malinarima sa sjevera, ali to može uraditi Vlada na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa interventne mjere podrške koja bi u ovom slučaju iznosila do 875.000 eura.

Ovo je rečeno “Vijestima” iz MPŠV kojim rukovodi ministar Vladimir Joković, na pitanja da li će taj resor ispuniti zahtjeve grupe malinara i zašto ih niko iz Vlade ne prima na sastanak, dok iz kabineta premijera Dritana Abazovića nisu odgovorili na pitanja.

Grupa malinara je danima protestovala u Bijelom Polju zbog nemogućnosti plasmana 350 tona maline koja je zarobljena u hladnjačama i što Ministarstvo poljoprivrede “nema sluha za njihove probleme”. Oni su ogorčeni i što ih Abazović nije primio na sastanak.

Iz ministarstva su saopštili da je Zakona o poljoprivredi predviđeno da Vlada može da primjenjuje interventne mjere kupovine i prodaje, pomoći skladištenju i povlačenju sa tržišta određenih poljoprivrednih proizvoda.

”Ovim zakonom su propisane jasne nadležnosti, gdje ministarstvo ni u kojem slučaju ne može samostalno da donese odluku u konkretnom problemu. Ako bi Vlada donijela odluku o pružanju pomoći i zadužila Ministarstvo poljoprivrede da sprovede zaključke, ministarstvo će isto i prihvatiti”, saopštili su.

Oni su naveli i da razumiju da su i hladnjačari u problemu i pored toga što ministarstvo nije negativno uticalo kada je u pitanju prošlogodišnja cijena malina, koja je iznosila 4,3 eura po kilogramu (kg).

Kako su objasnili problem je nastao u drugoj polovini prošle godine, kada tradicionalna tržišta u Evropskoj uniji (EU) nijesu mogla apsorbovati veliku količinu malina sa teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te se isti problem prenio i u ovu godinu.

”Prema riječima malinara u hladnjačama se nalazi od 300 do 350 tona smrznute maline, koja u ovom trenutku na tržištu ne vrijedi preko 800 hiljada eura (2,3 eura po kg), dok hladnjačari tvrde da nijesu rentabilni ispod 4,8 eura po kg, ili ako se odreknu svojih manipulativnih troškova i zarade – 4,3 eura po kg. Dakle, pomoć u konkretnom bi trebala da iznosi 700 hiljada eura ako bi se pokrili isključivo troškovi otkupa, ili 875 hiljada eura ako bi pokrili gubitke u otkupu i manipulativne troškove”, pojasnili su iz ministarstva.

Oni su istakli da je za ove i slične namjene u ovogodišnjem Agrobudžetu predviđeno za cjelokupni poljoprivredni sektor 250 hiljada eura, i to pod uslovom da se ispune zakonski uslovi, ali i to da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa viškovima proizvoda kojim prijeti propadanje.

”Pored toga, Evropska komisija je sugerisala da ovakav vid podrške u narednom strateškom periodu treba svesti na minimum, kako bi se usaglasili sa poljoprivrednom politikom EU, a s druge strane jačati konkurentnost kroz dostupna sredstva za investicije”, zaključili su iz ministarstva.

Bonus video: