Rovčanin: Stigla nova oprema, a stižu i nova radna mjesta

U Luci Bar krenuo istovar više od 2.000 tona opreme raspoređene u 444 kontejnera namnenjene realizaciji projekta Ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja

6212 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin kazao je da su građevinski radovi u dijelu pripreme za montažu opreme završeni i da se kreće sa njenom montažom.

“TE Pljevlja biće od 2024/2025 jedan od najmodernijih objekata ove vrste sa svim ekološkim standardima po direktivama EU. Prema najavi izvođača prilikom postavljanja kamena temeljca u toku projekta biće angažovano veliki broj radnika različitih profila”, rekao je Rovčanin.

Kazao je da je Eko rekonstrukcija vrijedna više 70 miliona eura i jedna je od najvećih investicija u državi.

“Pljevlja su postala veliko gradilište”, rekao je Rovčanin.

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja, bili su obustavljeni dva mjeseca zbog vremenskih uslova.

Radovi su počeli 27 aprila prošle godine a planirano je da traju do 15 oktobra 2024, kada će sva postrojenja biti puštena u probni rad.

Ekološku rekontrukciju Termoelktrane radi konzorcijum koga čine kineska kompanija DEC International, Bemax, BBsolar i Permonte.

Veliki zastoj u radu Termoelektrane je predviđen od 1. marta 2024 do 15 oktobra. Tada će se izvesti najveći radovi i povezivanje svih postrojenja. Nakon puštanja u rad Termoelktrane 15 oktobra slijedi njen probni rad, tokom kojeg će se eliminnisati eventualne greške i obaviti test performansi.

Najveći benefit ekološke rekonstrukcije je izgradnja postrojenja za odsumporavanje koje će, donijeti veliko unapređenje životne sredine u Pljevljima jer će se emisije sumpornih oksida sa sadašnjih 6,5 hiljada miligrama svesti na ispod 130 miligrama odnosno biće oko pedeset puta manje. Drugo važno postrojenje koje će se graditi je postrojenje za denitrifikaciju koje će spustiti emisiju azotnih oksida sa sadašnjih 350 i 400 miligrama na ispod 150 miligrama po metru kubnom.

Uradiće se i postrojenje za preradu otpadnih voda, prigušivači buke kako bi se eliminisala velika buka koja je se javlja prilikom starta ili zastoja Termoelktrane. Uradiće i postrojenje starne kotlarnice koja će biti rezervni izvor za daljinsko grijanje grada.

Bonus video: