Zajednički rješavati probleme u željezničkom sektoru

Zajednički je zaključeno da postoji niz nagomilanih problema, koji se ne mogu riješiti u kratkom vremenskom roku, ali i koja zahtijevaju sistematična i održiva rješenja

1859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ministarstvo kapitalnih investicija intenziviraće saradnju i komunikaciju sa sindikalnim organizacijama željezničkih preduzeća i biće podrška menadžmentu i zaposlenima u poboljšanju poslovanja i uslova rada.

Državna sekretarka za oblast željezničkog saobraćaja, Dajana Perković, sa saradnicima, je na predlog resornog ministra, Ervina Ibrahimovića, održala sastanak sa predstavnicima sindikata četiri preduzeća - Željezničke infrastrukture (ŽICG), Željezničkog prevoza (ŽPCG), Održavanja voznih i željezničkih sredstava (OŽVS) i Montecarga.

Ona je naglasila da je sastanak prilika da se iz ugla sindikalnih organizacija sagledaju problemi i izazovi sa kojima se suočava ne mali broj zaposlenih u kompletnom željezničkom sistemu.

Perković je predstavila aktivnosti koje je Ministarstvo posljednjih devet mjeseci od početka mandata realizovalo, a koje imaju za cilj da podrže poslovanje tih preduzeća i time posredno poboljšaju uslove za rad zaposlenih.

“U tom smislu, istakla je značajno uvećanje sredstava koja su ove godine opredijeljena za željeznički sistem i podsjetila na niz koraka koje je Ministarstvo za kratko vrijeme preduzelo kako bi, uz kontinuiranu saradnju sa ostalim relevantnim institucijama, pronašlo adekvatna rješenja za urgentna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Perković smatra da je krajnje vrijeme da se ovom zaista važnom segmentu u oblasti saobraćaja, pristupi sa posebnom pažnjom.

S tim u vezi, Ministarstvo je prethodnih sedmica, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU), obezbijedilo konsultansku podršku. Cilj projektnog zadataka ogleda se u sveobuhvatnoj analizi trenutnog stanja ovih kompanija, sa predlogom modela budućeg poslovanja sa principom održivosti i trajnog rješavanja situacije.

Perković je rekla i da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama intenzivno i svakodnevno rade na koncipiranju projekata i aranžmana koji će biti namijenjeni daljoj modernizaciji željezničke infrastrukture.

Zajednički je zaključeno da postoji niz nagomilanih problema, koji se ne mogu riješiti u kratkom vremenskom roku, ali i koja zahtijevaju sistematična i održiva rješenja.

Predstavnici sindikata su naveli da razumiju namjere resornog Ministarstva da se nađe trajno i održivo rješenje za buduće poslovanje ovih kompanija, ali smatraju da je sve manje vremena i da se o problemima zaposlenih mora voditi računa.

Sagovornici su razgovarali o kolektivnim ugovorima, odlivu stručnog kadra naročito građevinskih i elektro inžinjera, uz osvrt na mnoge probleme koji godinama opterećuju ove kompanije.

Bonus video: