Potpisan sporazum o partnerstvu u okviru prekograničnog programa

Svečanom potpisivanju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Prijestonice, Miloš Mudreša, gradonačelnik opštine Fushe Arrez, Fran Tuci, predstavnica Instituta za održive politike Isijda Sinjar, predstavnica ProAct Hub Ana Simonović i koordinator projekta Miloš Ivanišević

5189 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja Sporazuma, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa potpisivanja Sporazuma, Foto: Prijestonica Cetinje

Sporazum o partnerstvu u okviru projekta No Borders for Work, iz prekograničnog programa Evropska unija – Crna Gora – Albanija, potpisan je danas.

Sporazum o partnerstvu je potpisan između Prijestonice Cetinje, nevladinih organizacija ProAct Hub iz Podgorice i Institut za održive politike iz Tirane i opštine Fushe Arrez.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Prijestonice, Miloš Mudreša, gradonačelnik opštine Fushe Arrez, Fran Tuci, predstavnica Instituta za održive politike Isijda Sinjar, predstavnica ProAct Hub Ana Simonović i koordinator projekta Miloš Ivanišević.

Mudreša je kazao da potpisivanje tog dokumenta predstavlja još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa i saradnje dvije zemlje.

On je rekao da očekuje da će ovaj vid saradnje u kratkom roku pokazati mjerljive rezultate.

„Drago mi je što ćemo na ovaj način unaprijediti socijalno-inkluzivni ekonomski razvoj pograničnih regiona Malesi e Madhe, Fushe Arrez i područja Cetinja i Podgorice. Takođe, poboljšaćemo konkurentnost prekograničnih preduzeća kroz izgradnju kapaciteta za održivo korišćenje lokalnih resursa i potreba tržišta i perspektive za nastavak zapošljavanja i samozapošljavanja u ciljnim sektorima na pomenutim područjima“, naveo je Mudreša.

Na događaju je konstatovano da se očekuje da će partneri imati uspješnu saradnju na ovom i drugim projektima, kako bi zajednički radili na rješavanju problema i izazova sa kojima se susrijeću građani prekograničnog regiona, podijeljenog između dvije bliske i susjedne države, Crne Gore i Albanije.

„Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, pored poruke koja dolazi sa vrijednostima univerzalnog, kao neophodnost ima u sebi potrebu za pristup saradnji i stvaranju novih kognitivnih prostora između zemalja regiona i šire“, naveo je Tuci.

Sinjari je kazala da je njihov cilj da pruže podršku ovakvim projektima, te da se trude da budu veza između lokalnih zajednica i projekata za održivi razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 428,09 hiljada eura, od čega EU kontribucija iznosi 359,5 hiljada ili 83,98 odsto.

Bonus video: