Hoteli u Kolašinu se grade, a ko će da radi

Najavljeno je otvaranje na stotine radnih mjesta, ali je izostalo objašnjenje da li struktura nezaposlenih zadovoljava kriterijume mahom luksuznih hotela...

15473 pregleda 12 komentar(a)
Jedno od gradilišta u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Jedno od gradilišta u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Postojeći obrazovni profili kolašinske Srednje mješovite škole (SMŠ) “Braća Selić”, samo su djelimično usklađeni sa zacrtanim pravcima razvoja opštine, ocjena je iz te obrazovne ustanove.

U hotelima koji se trenutno grade u Kolašinu najavljeno je otvaranje na stotine radnih mjesta.

Prema obećanjima koja stižu od investitora, početkom rada hotela stopa nezaposlenosti u Kolašinu biće značajno smanjena.

Međutim, nije bilo preciznijih objašnjenja koja to radna mjesta će “pokrivati” nezaposleni Kolašinci i Kolašinke i da li će struktura nezaposlenih zadovoljiti kriterijume poslodavaca u hotelima, mahom visoke kategorije.

Prema onome što se čuje od vlasnika ugostiteljskih objekata koji trenutno postoje u Kolašinu, do sada prednost pri zapošljavanju u tom sektoru nijesu imali oni koji su školovani za ugostiteljska zanimanja u Kolašinu. Sezonski te poslove, kako kažu, češće, a nerijetko i kvalitetnije, obavljaju gimnazijalci ili studenti.

S druge strane, oni koji su završili smjerove kuvar i konobar već godinama apeluju na resorno Ministarstvo da im omogući da u rodnom gradu završe i IV stepen tih obrazovnih profila. Objašnjavaju da bi tako bili konkurentniji na tržištu rada, ili bi dobili priliku priliku da nastave školovanje.

Na Birou rada trenutno je blizu 100 Kolašinaca i Kolašinki sa ugostiteljsko-turističkim zanimanjima.

”Kao najbolji konobari i konobarice, tokom ljetnje sezone, do sada su se najbolje pokazali ‘lučaši’ kolašinske gimnazije. Nažalost, mladi koji su završili ugostiteljske smjerove, nijesu pokazivali neka veća umijeća, u odnosu na ostale srednjoškolce. To je, prema mojem mišljenju, više stvar lične motivacije, nego nedostatka mogućnosti da nauče. Nešto se mora mijenjati, a kuvari i konobari dodatno usavršavati, kako bi spremno dočekali zahtjevnije poslodavce u toj oblasti”, kaže vlasnik jednog od kolašinskih kafića.

U SMŠ “Braća Selić” trenutno je moguće završiti samo III stepen smjerova kuvar i konobar. Tako je zbog pravila koje je propisuje Ministarstvo prosvjete. Učenici sa lošijim uspjehom iz osnovne škole ne mogu preći propisani prag koji je neophodan za upis na IV stepen kvalifikacije. Smjerove kuvar i konobar u Kolašinu, tradicionalno, upisuju mahom oni koji su imali lošiji uspjeh u osnovnoj školi. Do sada nije bilo ozbiljnijih kampanja, koje bi ta zanimanja učinile primamljivijim mladima, pa se, bar u Kolašinu, za njih školuju samo oni koji, na osnovu ocjena iz osnovne škole, nemaju šansu da upišu nešto drugo.

”Naša škola trenutno nudi III stepen za smjerove konobar i kuvar, a učenici IV stepen naknadno stiču vanrednim polaganjima u zakonskim rokovima. Obrazovni programi u ovoj ustanovi su dijelom usklađeni sa turističkim i ostalim pravcima razvoja Kolašina. Dvije godine zaredom upisujemo smjer hotelsko turistički tehničar (IV stepen) koji ima za cilj da osposobi kadar za rad u hotelsko-turističkim objektima. Osim ovog, škola nudi obrazovni profil gimnazija opšti smjer, ekonomski tehničar i konobar i kuvar”, kaže direktorica Ana Šćepanović Golubović.

Prema njenim riječima, najveći problem je činjenica da ove godine škola ima samo 181 učenika, što je najmanje od kada ta ustanova postoji.

Broj učenika u smjeru hotelsko-turistički tehničar je oko 15 po razredu, tako da su, kaže Šćepanović Golubović, nezadovoljni i brojem zainteresovane djece za te smjerove.

Direktorica smatra da Centar za obuku kuvara i konobara Planinar “u potpunosti može pružiti kvalitetnu edukaciju “onoj djeci koja žele da rade, stiču znanja i vještine iz tih oblasti”.

Ne fali, objašnjava ona, ni nastavnog kadra ni tehničkih uslova.

Ipak, samo pet učenika ima priliku da pohađa dualno obrazovanje u nekim od prestižnih turističkih objekata u gradu.

”Presudan je odnos učenika prema samoj školi, obavezama i praktičnoj nastavi koju obavljaju u ovom objektu. Osim u Centru za obuku Planinar, pet učenika iz smjera konobar/kuvar pohađa i dualno obrazovanje u hotelu Bjanka, koji su naši dugogodišnji partneri u ovom projektu... Nadam se da će se broj učenika koji upisuje našu školu vremenom povećati i da ćemo imati priliku da učenici koji završavaju osnovnu školu, a budu imali potreban broj bodova za IV stepen, narednih godina upisuju smjerove gastronom i restorater (IV stepen)”, očekuje direktorica SMŠ “Braća Selić”.

Od 836 nezaposlenih u tom gradu blizu trećina su osobe bez zanimanja i stručne spreme, a gotovo 56 odsto su sa završenim III ili IV stepenom srednje škole. Tako, posao čeka 73 trgovca, 60 maturanata gimnazije, 41 kuvar, 30 ekonomskih tehničara, 27 konobara...

”Sama supstitucija zanimanja u okviru iste grupe zanimanja ili nivoa obrazovanja nam ukazuje da će se potrebe poslodavaca iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva u opštini Kolašin u velikoj mjeri zadovoljiti ponudom radne snage iz Kolašina i okolnih opština. To će velikoj mjeri uticati na značajniji rast broja zapošljavanja”, optimistični su u ZZZCG.

Za sada, nažalost, to nije tako. Na primjer, od početka godine do sada, poslodavci u Kolašinu prijavili su potrebu za zapošljavanjem 27 osoba - po jednog doktora medicine, diplomiranog ekonomiste, konobara, recepcionera, građevinskog i mašinskog tehničara, kao i profesore engleskog jezika, psihologije, matematike, fizike i računarske grupe predmeta. Za 11 slobodnih radnih mjesta poslodavci nijesu konkretizovali radno mjesto, već su tražili bilo koje zanimanje.

ZZZ CG u proteklih deset godina publikuje dokument Analiza ponude, tražnje i zapošljavanja na tržištu rada u državi. U ovogodišnjem dokumentu konstatuju kako je “značajan broj primjedbi poslodavaca usmjeren na odsustvo praktičnih vještina i nedovoljnu osposobljenost osoba koje traže posao za obavljanje konkretnih poslova”.

To je, objašnjavaju, posljedica nedovoljnog uvažavanja, zanemarivanja pa i formalizovanja profesionalne prakse i praktične nastave u sistemu redovnog formalnog obrazovanja. Kako su konstatovali u Analizi, to je posebno pojava kod pojedinih obrazovnih profila, što otežava njihovo uspješnije uključivanje u proces rada neposredno nakon okončanja školovanja.

Zapošljavanje stranaca ograničava angažovanje domaće radne snage

”Investicioni bum” u Kolašinu do sada nije značajnije uticao na smanjenje stope nezaposlenosti. Uprkos tome što taj grad slovi za jedno od najvećih gradilišta u Crnoj Gori, značajnije nije promijenjena struktura i broj onih koji su u potrazi za poslom. Izvođači radova na gradilišta dovode organizovane grupe radnika, najčešće stranih državljana.

Kako su prije 10-ak mjeseci Vijestima kazali u ZZZCG, “na evidenciji u Kolašinu nema dovoljan broj nezaposlenih koji su radili na velikim građevinskim projektima, pogotovo za poslove koji traže specifična stručna znanja”.

Zapošljavanje stranaca u značajnom obimu je jedna od karakteristika tržišta rada i u Crnoj Gori koja ograničava zapošljavanje domaće radne snage, konstatovano je i u Analizi.

U tom dokumentu piše da je u 2022. izdato 42,46 odsto više dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u odnosu prethodnu godinu.

Bonus video: