Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulcinju: Radovi počinju nakon osam godina

Projekat vrijedan 20 miliona eura dogovoren je još 2015.

4604 pregleda 1 komentar(a)
Mogućnosti za novi razvoj: Karamanaga, Foto: Samir Adrović
Mogućnosti za novi razvoj: Karamanaga, Foto: Samir Adrović

Sekretarijat za investicije Opštine Ulcinj u petak je zaključio ugovor o avansnom plaćanju sa izvođačem radova MPP “Jedinstvo Sevojno”, projektantom i nadzorom “Hidrofil” i Vodacomom, čime je i formalno počela realizacije projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, vrijednog 20 miliona eura.

Ugovor o avansu je zaključen na iznos od 3,16 miliona eura, a vršilac dužnosti sekretara za investicije Minir Karamanaga već je proslijedio zahtjev za uplatu sredstava na račun firme iz Sevojna. Očekuje da će sredstva biti operativna naredne sedmice.

“Zahtijevamo da iz sredstava kredita po osnovu ugovora o prosljeđivanju kredita od 7. decembra 2015, i aneksa od 8. septembra 2017, zaključenih između Opštine Ulcinj i Vlade Crne Gore na iznos od 20 miliona eura, uputite KfW banci u Frankfurtu, zahtjev za plaćanje u korist izvođača radova”, navedeno je u zahtjevu Karamanage.

Karamanaga je za 31. mart najavio svečano obilježavanje početka radova na Skeli na početku Veliku plaže. Kazao je da su na njegovo insisitiranje u prioritete uvrštene dvije značajne investicije.

“Prva je regulisanje vodovoda u takozvanoj ulici sedam kod Ploče, što će značajno poboljšati vodosnabdijevanje Starog grada i Limana, gdje smo prethodnih godina imali dosta problema. Druga je osposobljavanje kolektora na Skeli na Velikoj plaži, koji je trenutno začepljen, zbog čega nam se fekalije odlivaju u Port Milenu. Nakon toga, kanal će biti znatno čistiji”, kazao je Karamanaga.

Kredit u iznosu od 20 miliona eura sa grejs periodom od pet godina, Opština Ulcinj je preko Vlade dobila 2015. od KfW banke dok je dvije godine kasnije zaključen aneks ugovora. Grejs period istekao je prošle godine i Opština Ulcinj već plaća polugodišnje anuitete u iznosu od po 900.000 eura.

Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji ulcinjske vodovodne i kanalizacione mreže sa prvorangiranim ponuđačem MPP “Jedinstvo Sevojno” potpisan je u julu prošle godine.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je tada kazao da je ovo najveći infrastrukturni projekat u Ulcinju u posljednjih 40 godina, kao i da se njegovom realizacijom stvaraju preduslovi za čišćenje kanala Port Milena a time i za velike turističke investicije na Velikoj plaži.

Projektom je predviđeno da se vodovodna mreža izgradi u naseljima gdje je sada nema, zamijenjene azbestne stare cijevi novim ekološki prihvatljivijom,...

Bonus video: