Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva

6546 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj berzi u Novom Sadu pala je protekle sedmice za dodatnih 4,49 odsto na prosjek od 26,25 dinara po kilogramu bez PDV-a (22,4 centa), i najniža je u posljednjih godinu i po.

”Pšenica je količinski bila najdominantnija kultura u trgovanju, sa prometovanih 1.275 tona robe. U odnosu na prethodni period, bila je prisutna ponuda većih količina pšenice. Tražnja je i dalje usmjerena na pšenicu sa proteinom 11-12%.

Veću aktivnost ponuđača bilježili smo do sredine nedjelje, kada dolazi do promjene dinamike, ponuđači se povlače, dok strukturu kupaca, pored mlinova i trgovaca, čine i izvoznici. Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 25,50 do 28,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta, navedeno je u izvještaju Produktne berze.

Konstantan pad cijena pšenice od novembra
Konstantan pad cijena pšenice od novembrafoto: Produktna berza

Cijena pšenice nalazi se u konstantnom padu od novembra prošle godine kada je kilogram koštao oko 40 dinara bez PDV-a.

I kukuruz je pojeftinio prošle sedmice za još 5,16 odsto na prosjek od 25,99 dinara po kilogram bez PDV-a, što je oko 22,2 centa. Ovo je najniža cijena ove žitarice u proteklih godinu, i u konstantnom je pada od novembra.

Nastavljen je i pad cijena vještačkih đubriva. Ruska UREA, 25/1, koštala je prošle sedmice 61,18 dinara po kilogramu bez PDV-a što je 520 eura po toni. UREA, u pakovanju 500/1, koštala je 57,42 dinara po kilogramu bez PDV-a što je 488 eura po toni.

Ovo je značajan pad cijena s obzirom na to da je prije godinu tona đubriva UREA koštala oko 900 eura.

Pad cijena vještačkog đubriva znači značajno niže troškove poljoprivrednicima i mogućnost da svi proizvodi budu jeftiniji. Takođe, niže cijene žitarica treba da znače i jeftinije stočno brašno. Upravo su visoke cijene vještačkih đubriva, goriva i stočne hrane bile glavni razlog rasta cijene većine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tokom prošle godine.

U izvještaju Produktne berze navedeno je i da je na najvećoj evropskoj berzi u Parizu, Evronekstu ponovo zabilježen pad cijena zbog neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta i tekuće bankarske krize.

”Uskomešanost na finansijskim tržištima podstakla je fondove da smanje svoje pozicije na tim tržištima i prebace se na druga ulaganja, kao, na primjer poljoprivredne proizvode i dolar. Nafta takođe trpi zbog strahova od finansijske krize. Nastavljaju se pregovori između Ukrajine i Rusije oko nastavka žitnog koridora. Ukrajina traži produžetak od četiri mjeseca ili čak godinu, dok Rusija nudi samo 60 dana produžetka”, navedeno je u izvještaju.

Na američkom tržištu saopštene su prognoze rasta američke proizvodnje kukuruza 2023. na 377,7 miliona tona u odnosu na prošlogodišnjih 348,8 miliona tona.

”Trgovci očekuju izveštaj USDA (Agencija za hranu) 31. marta u kome će biti prve procjene površina pod kukuruzom i sojom. Soja i kukuruz su jačali, uglavnom zbog daljeg snižavanja argentinske proizvodnje soje i kukuruza. Neizvjesnost oko nastavka koridora kroz Crno more doprinijela je jačanju cijene pšenice”, navedeno je u izvještaju.

Bonus video: