Pogledajte koje životne namirnice su jeftinije od utorka u okviru akcije "Stop inflaciji"

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda

97757 pregleda 70 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je nove ograničene cijene 25 osnovnih životnih namirnica u šest trgovinskih lanaca (Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA).

Ti proizvodi su dio akcije "Stop inflaciji" koja će početi u utorak

Pogledajte spiskove antiinflacionih korpi za šest maloprodajnih lanaca koji su se do sada priključili akciji “Stop inflaciji”.

Riječ je o kompanijama: Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina (Aroma, City, Conto), Franca i Megapromet.

Cijene u Domaća trgovina (Aroma, City, Conto)
Cijene u Domaća trgovina (Aroma, City, Conto)foto: MERT
Cijene u Franca
Cijene u Francafoto: MERT
Cijene proizvoda u Voliju
Cijene proizvoda u Volijufoto: MERT
Cijene u Merkatoru
Cijene u Merkatorufoto: MERT
Cijene u HDL Laković
Cijene u HDL Lakovićfoto: MERT
Cijene u Megaprometu
Cijene u Megaprometufoto: MERT

Antiinflaciona korpa, kako je ranije saopšteno, formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5 odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5 odsto).

antiinflaciona korpa
foto: MERT

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena.

Opšti uslovi za izbor proizvoda:

  • Artikal ne smije biti pri isteku roka.
  • Artikal ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja.
  • Artikal ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi” stupe na snagu 21. marta i traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala.

Bonus video: