Savjet CBCG: Vlada da analizira rizike od emitovanja obveznica

Iz Ministarstva finansija je "Vijestima" prošle sedmice saopšteno da analiziraju mogućnost zaduženja emitovanjem domaćih obveznica kao jeftinijeg načina zaduživanja

6455 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Savjet Centralne banke preporučio je Vladi da pažljivo analizira uticaj najavljenog emitovanja državnih obveznica jer bi to moglo izazvati odliv depozita iz banaka.

Iz Ministarstva finansija je "Vijestima" prošle sedmice saopšteno da analiziraju mogućnost zaduženja emitovanjem domaćih obveznica kao jeftinijeg načina zaduživanja, jer depoziti u bankama iznose 5,2 milijarde eura, kamate na oročena sredstva iznose oko 1,6 odsto, dok banke državi nude kredite sa efektivnim kamatama od preko 10 odsto.

Sjednica Savjeta Centralne banke predsjedavao je guverner Radoje Žugić.

"Konstatovano je da je bankarski sektor stabilan i da ga karakterišu dobri pokazatelji poslovanja. U svjetlu najavljene mogućnosti emitovanja državnih obveznica na domaćem tržištu, Savjet je preporučio da se prije donošenja ovakve odluke, pripemi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem. Naime, emisija obveznica na domaćem tržištu mogla bi usloviti odliv depozita iz banaka, što bi se odrazilo na njihovu likvidnu poziciju, odnosno raspoloživost sredstava koje banke plasiraju ka stanovništvu i privredi. Imajući u vidu potrebu očuvanja finansijske stabilnosti, pomenute rizike treba pažljivo sagledati i biti oprezan prilikom donošenja odluke o zaduživanju države na domaćem tržištu, zaključili su članovi Savjeta CBCG", navedeno je u saopštenju CBCG.

Bonus video: