Đurović: Svi lanci se odazvali akciji "Stop inflaciji" sa više proizvoda nego što je traženo, cijene niže do 35 odsto

Ministar je apelovao i na farmaceutske kompanije i distributere ljekova da se priključe akciji, ističući da i cijene ljekova značajno utiču na budžet građana

59873 pregleda 104 komentar(a)
Đurović jutros obišao jednu od trgovina, Foto: Boris Pejović
Đurović jutros obišao jednu od trgovina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2023. 15:21h

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da se svih šest trgovinskih lanaca (Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA) odazvalo akciji "Stop inflaciji" sa većim brojem proizvoda nego što je Vlada tražila.

Akcija je počela danas, a ministarstvo je ranije objavilo nove, ograničene cijene 25 osnovnih životnih namirnica u šest trgovinskih lanaca. Predviđeno je da snižene cijene u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi” traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala.

"Srećan sam što na ovaj način možemo pomoći građanima Crne Gore... Svi su se odazvali sa većim brojem proizvoda nego što smo tražili", kazao je Đurović.

Uputio je zahvalnost svim trgovačkim lancima koji su, kako je kazao, pomogli da se akcija "Stop inflaciji" iznese na pravi način.

Pozvao je i sve druge privredne subjekte da se pridruže akciji. "Privreda je uvijek bila tu kad je Crnoj Gori teško", istakao je.

Ministar je naglasio je i da nema potrebe da građani gomilaju zalihe namirnica. "Svi lanci su uključeni, ima dovoljno svega. Pozivam građane da kupuju što im je potrebno u normalnim granicama".

Đurović je apelovao i na farmaceutske kompanije i distributere ljekova da se priključe akciji, ističući da i cijene ljekova značajno utiču na budžet građana.

Na pitanje do kada bi akcija mogla trajati, kazao je da ne može prognozirati šta će biti nakon 1. juna. "Ovo je tim koji će se samo proširivati i u hodu ćemo donositi odluke", rekao je Đurović u jutarnjem programu TV Vijesti.

"Svaki građanin može izabrati ono što mu odgovara"

Đurović je prilikom obilaska jednog od trgovačkih lanaca kazao da svaki građanin može iz "antiinflacione korpe" odabrati ono što mu odgovora.

On je naglasio da Vlada želi da se dogovora sa trgovcima na benefit građana. Đurović je na pitanje zašto akcija nije ranije pokrenuta, kazao da je Vlada već ograničila marže na ulje, šećer, brašno, so i pelet.

"Moglo je ranije, a moglo je da uopšte ne bude... Vlada je uradila sve što je mogla u datom momentu i ova akcija se samo nadovezuje na prethodne odluke", naveo je Đurović.

On je na pitanje kako je kreirana lista proizvoda, odnosno zašto na njoj nije toalet papir ili nešto od zdrave hrane, kazao da je "antiinflaciona korpa" definisana shodno određenim grupama, kako bi svi bili pokriveni.

"Da smo stavili 35 bilo bi pitanje zašto nije 36. Ovo je za početak dobar potez, a u narednom periodu ćemo vidjeti kako će se kretati akcija, a možda ćemo u maju izmijeniti listu proizvoda", naveo je Đurović.

On je saopštio da su cijene od danas niže od 10 do 35 odsto u zavisnosti od vrste proizvoda.

Bokan: Cijene niže nego u cijelom regionu

Vlasnik "Volija" Dragan Bokan saopštio je da je bilo puno priče - hajke na crnogorske trgovine.

"Danas smo tu kao što smo i uvijek bili i kada je bila borba sa snabdijevanjem crnogorskog tržišta u periodu koronavirusa. Uvijek smo radili sa Vladama i uvijek je crnogorska trgovina bila partner", rekao je Bokan.

On je naglasio da privrednici i Vlada moraju zajedno raditi na dobrobiti cijele države.

Bokan tvrdi i da su cijene niže nego u kompletnom regionu.

"Tvrdim da ne postoji niti jedna cijena da se za jedan cent podigla, a da to nije reflektovano povećanjem nabavnih cijena ili obavezama prema državi", rekao je Bokan.

Član borda direktora kompanije "Voli" Paul Foley naglasio je da je inflacija globalni problem, a ne samo Crne Gore.

"Kao što znate cijene u energetici rastu i suočavamo se sa globalnim problemom i ovakav vid saradnje između države i trgovinskih lanaca je jedno pozitivno osvježenje. Bavim se maloprodajom u cijeloj Evropi i ono što vam mogu reći je da trgovci na Zapadnom Balkanu ne zarađuju kao ostali na globalnom nivou", rekao je Foley.

Bonus video: