Građani Podgorice o akciji "Stop inflaciji": I hvale sniženje, i traže kvalitet

Kupci pozdravili početak Vladine akcije i potez trgovaca, neki poručili da su u prodavnicama očekivali bolje artikle

34281 pregleda 43 komentar(a)
Od maja moguća izmjena “antiinflacione korpe”: Kupci juče u jednom od marketa, Foto: BORIS PEJOVIC
Od maja moguća izmjena “antiinflacione korpe”: Kupci juče u jednom od marketa, Foto: BORIS PEJOVIC

Dio građana s kojima su “Vijesti” razgovarale u jednom od marketa pozdravili su akciju Vlade i trgovaca “Stop inflaciji”, u okviru koje se od juče najmanje 25 osnovnih životnih namirnica prodaje po nižoj cijeni.

Dio njih, međutim, kaže da je na sniženju očekivao kvalitetnije proizvode.

”Bolje išta nego ništa”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”, naglašavajući da će akcija posebno značiti onima sa niskim primanjima.

Predviđeno je da snižene cijene, u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi”, traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala.

U osnovnu “antiinflacionu korpu” ušli su: jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, pileće meso, šunka u omotu, suvo svinjsko meso, sardine u ulju, mliječna čokolada, mljevena kafa, razni sokovi, dio povrća, hrana i šampon za bebe, pelene za bebe, higijenski ulošci, šampon za odrasle, deterdžent...

Većina lanaca dobrovoljno je proširila listu proizvoda, a svi oni su u marketima posebno istaknuti oznakom “Stop inflaciji”.

”Žao mi je što će se ovo veoma brzo ukinuti dolaskom nekih novih ljudi. To nije dobro. Nisam baš sigurna da je ova akcija mogla ranije biti, jer je toliko problema u državi, a preko noći se, za par mjeseci, koliko su ljudi koji su sada na funkcijama, ne može sve postići. Ni u svojoj kući ne možete da uvedete red, a kamoli u državi za nepunih godinu dana. Građani će nešto uštedjeti... Nekome znači jedan euro, a nekome ne znači ni 100 eura. Ovo su osnovne životne namirnice koje su svakom od nas potrebne. Za mnoge je luksuz neko bolje teleće meso, ali ovo što jeste je - daj što daš i ovo je potez koji treba pozdraviti, a ne sve omalovažavati”, navela je Ljilja.

Od maja moguća izmjena 'antiinflacione korpe': Kupci juče u jednom od marketa
Od maja moguća izmjena "antiinflacione korpe": Kupci juče u jednom od marketafoto: Boris Pejović

Njena sugrađanka tvrdi da su zbog cijena “snizili i kvalitet” ponude.

”Nijesam zadovoljna... Ali, bolje išta nego ništa. Što nijesu snizili Persil ili Ariel prašak, nego neki nekvalitetni. Stvarno sam razočarana. Ko kupuje najjeftinije artikle nešto će uštedjeti i pazariti nekih 20 eura mjesečno, ali to je minorno”, navela je građanka koja se predstavila kao Ljiljana.

Sličnog mišljenja je i penzioner Saša Marović.

”Snizili su ono što ne valja i što je lošeg kvaliteta... Na primjer, krompir koji je 72 centa, a koji je sitan, dok je onaj koji valja 99 centi. Deterdžent od 2,6 eura je takođe najlošijeg kvaliteta. Znači cijene drugih deterdženata koji se koristi za mašine, da ne bi došlo do kvarova, nisu uopšte niže. Akcija je možda urodila plodom, ali ne može uroditi i kvalitetom”, tvrdi Marović.

U trgovini se juče našla i Anđelka Popović, koja je naglasila da će akcija posebno značiti siromašnijim građanima.

”Nedostaje poneki proizvod, neke hemikalije za kuću. Akcija je trebala mnogo ranije da bude, ali je dobro opet kad-tad da je. Nadamo se boljem. Značiće građanima, posebno siromašnijim”, navela je ona.

Stojanka Nenezić koja ima stalni boravak u Švedskoj, upitana da uporedi cijene proizvoda u toj državi u odnosu na Crnu Goru, kazala je da je u skandinavskoj zemlji izuzetno skupo, ali i u Crnoj Gori imajući u vidu ekonomski standard.

”Na primjer, litar mlijeka u Švedskoj košta tri eura, povrće je od tri do pet eura. Tamo za penzionere imaju posebna tri dana u nedjelji kada su popusti, ali je inače dosta skupo. Ova akcija u Crnoj Gori će značiti građanima, pogotovo penzionerima sa nižim primanjima. Nama i džabe da daju neće biti dovoljno”, navela je Nenezić.

Akciji “Stop inflaciji” odazvalo se šest trgovinskih lanaca: Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA, kojima su marže na proizvode iz “antiinflacione korpe” limitirane na pet odsto.

Trgovci su u obavezi da vode evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev resornog ministarstva iste dostavi na uvid.

Đurović: Svako može odabrati ono što mu odgovara

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je juče, prilikom obilaska jednog od trgovačkih lanaca, da svaki građanin može iz “antiinflacione korpe” odabrati ono što mu odgovora i naglasio da su cijene niže od 10 do 35 odsto.

On je na pitanje kako je kreirana lista proizvoda, odnosno zašto na njoj nije toalet papir ili nešto od zdrave hrane, kazao da je “antiinflaciona korpa” definisana shodno određenim grupama, kako bi svi bili pokriveni.

”Da smo stavili 35 proizvoda bilo bi pitanje zašto nije 36. Ovo je za početak dobar potez, a u narednom periodu ćemo vidjeti kako će se kretati akcija, a možda ćemo u maju izmijeniti listu proizvoda”, naveo je on.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Đurović je na komentar da je akcija mogla biti pokrenuta i ranije, podsjetio da je Vlada već ograničila marže na ulje, šećer, brašno, so i pelet.

”Moglo je i ranije, a moglo je i da je uopšte ne bude... Vlada je uradila sve što je mogla u datom momentu i ova akcija se samo nadovezuje na prethodne odluke”, saopštio je.

Ministar je naglasio da Vlada želi da se dogovara sa trgovcima na benefit građana i zahvalio se onima koji su se odazvali akciji.

Bokan: Rast cijena uzrokovan troškovima

Vlasnik “Volija” Dragan Bokan saopštio je da je bilo “puno priče – hajke” na crnogorske trgovine.

”Tu smo kao što smo i uvijek bili, i kada je bila borba sa snabdijevanjem crnogorskog tržišta u periodu koronavirusa. Uvijek smo radili sa vladama i uvijek je crnogorska trgovina bila partner”, poručio je Bokan.

Bokan je naglasio da je svaki rast cijena proizvoda pratilo povećanje nabavnih cijena ili rastom troškova koji su trgovci imali prema državi i dodao da su cijene trenutno niže nego u kompletnom regionu.

Član borda direktora kompanije “Voli” Pol Foli naglasio je da je inflacija globalan problem, a ne samo Crne Gore.

”Kao što znate cijene u energetici rastu i suočavamo se sa globalnim problemom i ovakav vid saradnje između države i trgovinskih lanaca je jedno pozitivno osvježenje. Bavim se maloprodajom u cijeloj Evropi i ono što vam mogu reći je da trgovci na Zapadnom Balkanu ne zarađuju kao ostali na globalnom nivou”, rekao je Foli.

Bonus video: