Smijeniti Radovića ili kazna do 5.000 eura

Odbačene žalbe “ToMontenegra” na nezakonito imenovanje izvršnog direktora

18309 pregleda 24 komentar(a)
Odbor direktora odgovornost prebacio na Vladu, Foto: BORIS PEJOVIC
Odbor direktora odgovornost prebacio na Vladu, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava za inspekcijske poslove odbacila je zahtjev “ToMontenegra” za odlaganje izvršenja njihovog rješenja kojim su zatražili da vršilac dužnosti izvršnog direktora kompanije Saša Radović bude smijenjen do 16. marta, podnese ostavku ili vrati otpremninu od 76 hiljada eura “Budvanskoj rivijeri”.

Inspekcija je ovo rješenje, što je potvrđeno “Vijestima”, donijela prije dva dana na žalbu koju je “ToMontenegro” podnio 14. marta tražeći da se postupak odloži do odluke drugostepenog organa Ministarstva rada i socijalnog staranja.

”Do kraja ove sedmice inspektor će izvršiti kontrolni nadzor u kojem će konstatovati da li je postupljeno po rješenju. Ukoliko se utvrdi da po rješenju nije postupljeno, inspektor će subjektu nadzora izreći novčanu kaznu koja je zakonom propisana u rasponu od 500 do 5.000 eura. Novčana kazna izriče se zaključkom na koji subjekt nadzora ima pravo žalbe”, saopšteno je “Vijestima” iz ove Uprave.

”ToMontenegro” se na prethodno rješenje Inspekcije žalio i Ministarstvu rada, koje je, prema informacijama “Vijesti”, takođe odbacilo žalbu.

”Vijesti” saznaju i da je Odbor direktora “ToMontenegro” u međuvremenu poslao dopis Vladi, odnosno kabinetu premijera, u kojem je naveo da ne može da postupi po zahtjevu Inspekcije i smjeni Radovića, jer prema Statutu kompanije izvršnog direktora bira i razrješava osnivač - Vlada.

Ovaj Statut je sporan od ranije jer u jednom članu piše da izvršni direktor za svoj i rad kompanije odgovara Odboru direktora i osnivaču, a u drugom da ga imenuje i razrješava Vlada. Prema Zakonu o privrednim društvima Odbor direktora treba da ima nadležnost da bira i razrješava direktora.

Inspekcije je početkom marta utvrdila da je Radović nezakonito imenovan za v. d. izvršnog direktora sredinom decembra prošle godine. On je 2021. godine uzeo otpremninu od 76.000 eura od “Budvanske rivijere”, a u decembru počeo da radi u “ToMontenegro” iako Zakon o radu definiše da se neko ko je uzeo otpremninu ne može opet zaposliti u državnoj firmi u roku od pet godina, odnosno može ako vrati cijeli iznos otpremnine.

Bonus video: