Žugić uvjeren: Zvanični podaci potvrdiće još višu stopu rasta

Žugić je, kako se navodi u saopštenju CBCG, upoznao De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima vrhovne monetarne institucije koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti
94 pregleda 4 komentar(a)
Radoje Žugić, Antonij De Lanoj, Foto: Centralna banka Crne Gore
Radoje Žugić, Antonij De Lanoj, Foto: Centralna banka Crne Gore
Ažurirano: 14.09.2017. 12:12h

Crna Gora, iako najmanja članica Belgijsko-holandske konstituence, značajno doprinosi njenom radu, ocijenili su predstavnici te međunarodne institucije.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, sastao se danas sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Antonijem De Lanojem, koji prvi put boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Žugić je, kako se navodi u saopštenju CBCG, upoznao De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima vrhovne monetarne institucije koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

Žugić je saopštio da je, prema preliminarnim podacima, u prvoj polovini godine ostvaren rast od oko četiri odsto.

On je rekao da je uvjeren da će zvanični podaci potvrditi još višu stopu rasta i da će taj trend biti nastavljen do kraja ove i tokom naredne godine, kako je projektovala CBCG.

Bankarski sektor je, kako je naveo, stabilan, a likvidnost i solventnost su iznad propisanog nivoa.

Žugić je dodao da prethodnu i ovu godinu karakterišu kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita, dok su kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita u kontinuiranom padu.

On je predstavio aktivnosti koje CBCG sprovodi na planu unaprijeđenja procesa finansijskog restrukturiranja, zbog oslobođenja potencijala za rast kreditne aktivnosti i smanjenja kamatnih stopa, čime bi se pružila još jača podrška realnom sektoru.

De Lanoj je saopštio i da MMF prepoznaje kvalitet makroekonomske, monetarne i fiskalne politike koju Crna Gora vodi i zahvaljujući kojima ostavaruje kontinuirani napredak u tim oblastima.

Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence, koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja.

Bonus video: