Đurišić: Kandidat za direktora "ToMontenegra" da ima najmanje pet godina iskustva u top menadžmentu u avio industriji

"Ovo što se dešava u Crnoj Gori ne postoji više ni u afričkim plemenima. Više puta sam pomenuo da je pozicija izvršnog direktora nacionalne avio kompanije, najsloženiji, najteži i najkompleksniji posao u Crnoj Gori, i da neophodno mora biti adekvatno plaćen"

13900 pregleda 26 komentar(a)
Đurišić, Foto: Luka Zeković
Đurišić, Foto: Luka Zeković

Oglas za izvršnog direktora aviokompanije "ToMontenegro" mora imperativno da sadrži uslov, da je za kandidata neophodno da ima najmanje pet godina iskustva u top menadžmentu u avio industriji, kazao je "Vijestima" osnivač i dugogodišnji direktor kompanije "Montenegro erlajns" i donedavni savjetnik predsjednika vlade za vazdušni saobraćaj Zoran Đurišić

Danas je raspisan međunarodni oglasa za izvršnog direktora kompanije, u kojem se traži pet godina iskustva u rukovođenju u bilo kojoj oblasti, a da će samo prednost moći da imaju oni sa iskustvom u avio saobraćaju.

"Ovo što se dešava u Crnoj Gori ne postoji više ni u afričkim plemenima. Više puta sam pomenuo da je pozicija izvršnog direktora nacionalne avio kompanije, najsloženiji, najteži i najkompleksniji posao u Crnoj Gori, i da neophodno mora biti adekvatno plaćen. Takav model i praksu primjenjuje svih 220 nacionalnih avio kompanija u svijetu. Ovdje se radi o hiljadama ljudskih života na dnevnom nivou, gdje izvršni direktor apsolutno mora da ima sve pod kontrolom, a prije svega sektore koji su zaduženi za realizaciju vazdušnih operacija. Apelujem na Vladu, da konkurs vrati Odboru direktora, i da omogući zakonsku obavezu koja Odboru direktora pripada, a to je da to tijelo bira izvršnog direktora", kazao je Đurišić.

U spornom Statutu "ToMontenegra", u jednom članu piše da izvršni direktor za svoj i rad kompanije odgovara Odboru direktora i osnivaču, a u drugom da ga imenuje i razrješava Vlada. Prema Zakonu o privrednim društvima Odbor direktora ima nadležnost da bira i razrješava direktora.

Inspekcija je početkom marta utvrdila da je sadašnji vršilac dužnosti direktora Saša Radović nezakonito imenovan sredinom decembra prošle godine.

On je 2021. godine uzeo otpremninu od 76.000 eura od "Budvanske rivijere", a u decembru počeo da radi u "ToMontenegro" iako Zakon o radu definiše da se neko ko je uzeo otpremninu ne može opet zaposliti u državnoj firmi u roku od pet godina, odnosno može ako vrati cijeli iznos otpremnine.

Bonus video: