Folić: Ko je do sada bio direktor ako sam smijenjen

Postavlja se pitanje da li su zaposleni u Zavodu opstruisali rad organizacije u kojoj rade i namjerno pravili propuste kako bi stvorili uslove da kroz sudske sporove ostavare materijalnu dobit, što je bila praksa?", kazao je Folić

9225 pregleda 1 komentar(a)
Goran Folić, Foto: Zavod za zapošljavanje
Goran Folić, Foto: Zavod za zapošljavanje

Povodom teksta objavljenog u "Vijestima" „Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje ponovo smijenio Folića“, reagovao je bivši direktor Goran Folić (Demokrate).

"Nova parlamentarna većina na državnom nivou koja je formirana rušenjem 42 i formiranjem 43 Vlade Crne Gore, suprotno izbornoj volji građana iskazanoj na izborima 30. avgusta 2020 godine, smijenila je Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje i formirala novi, sastavljen od predstavnika DPS, BS i URA, a sa namjerom da zaustavi promjene koje sam pokrenuo i spriječi da se otkriju sva nepočinstva mojih prethodnika. Simptomatično je i to da su neki od članova novoformiranog Upravnog odbora, koji su ujedno radnici ZZZCG, pokretali postupke protiv Zavoda kako bi zbog navodno administrativnih propusta ostvarili materijalnu dobit na račun ZZZCG. Postoji preko 1.500 tužbi protiv Zavoda za zapošljavanje Crne Gore od strane zaposlenih. Postavlja se pitanje da li su zaposleni u Zavodu opstruisali rad organizacije u kojoj rade i namjerno pravili propuste kako bi stvorili uslove da kroz sudske sporove ostavare materijalnu dobit, što je bila praksa?", kazao je Folić.

On navodi da je to bio jedan od problema koji je pokušao da riješi i da se zbog toga zamjerio mnogima u ZZZCG, kao i da su neki od njih delegirani da budu članovi novog Upravnog odbora.

"Taj Upravni odbor me je u oktobru 2022. godine smijenio sa pozicije direktora. Smjena je bila nelegitimna, sprovedena u tendecioznom postupku, što je potvrđeno poništavanjem odluke o smjeni od strane vladine Komisije za žalbe. Isti Upravni odbor je donio odluku o mojoj ponovnoj smjeni. U međuvremenu je taj Upravni odbor imenovao novog direktora. Postavlja se pitanje kako su mogli da me smijene ako nisam direktor i ko je u ovom periodu bio direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore? Ko je obavljao sve poslove iz nadležnosti direktora? Ko je potpisivao sve naloge potrebne za redovno funkcionisanje Zavoda? Da li je Zavod u ovom periodu radio u skladu sa zakonom? Odnosno, kako je Upravni odbor mogao da smijeni već smijenjenog direktora, kad se na čelu ZZZCG nalazi novi direktor koji potpisuje, odobrava, izdaje naloge? Već sam podnio pet krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja (ili nesavjestan rad u službi), nova odluka misterioznog Upravnog odbora ide u prilog tome da bi nadležni državni organi trebalo da se pozabave upravo članovima tog odbora i njihovim djelovanjem. Vjerujem u nadležne organe i u to da će istina i pravda izaći na vidjelo i da će konačno prestati progon koji nadamnom vrše upravo oni za koje smo mislili da smo ih 30. avgusta 2020. godine pobijedili", naveo je Folić.

Bonus video: