Odgovor države: Kontratužba protiv kompanije "Univerzal Monte"

Zastupnik države traži da se sporazumni raskid ugovora sa firmom “Univerzal Monte” proglasi ništavim

5819 pregleda 2 komentar(a)
Država smatra da nije poštovan Zakon o budžetu: Put Meljine-Petijevići, Foto: Boris Pejović
Država smatra da nije poštovan Zakon o budžetu: Put Meljine-Petijevići, Foto: Boris Pejović

Država je na 4,84 miliona eura vrijednu tužbu, koju je protiv nje pokrenula kompanija “Univerzal Monte”, odgovorila protivtužbom, pa traži da se proglasi ništavim sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT aranžman) puta Meljine - Petijevići.

Ugovor sa kompanijom, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, i koja je 2008. godine izgradila put Meljine - Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, sporazumno je raskinula 7. maja 2021. godine Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na ovoj dionici prestala da se naplaćuje.

Vlada je tada zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona eura za isplatu prema “Univerzal Monteu”, zbog prijevremenog raskida ugovora.

Ministarstvo, kojim je tada rukovodio Milojko Spajić, to nije uradilo, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila prošle godine donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve.

Državu je na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu zastupala zamjenica imovinsko-pravnih interesa države Slavica Laković koja je objasnila da zahtjev iz protivtužbe temelji na tome da Krivokapićeva Vlada nije mogla sebe, na osnovu zaključka, da zaduži da isplati novac kompaniji “Univezal Monte”, a da prethodno nije ispoštovana procedura predviđena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Ona je naglasila da se sporazumni raskid smatra ništavnim i zbog toga što se isplata budžetske rezerve može vršiti jedino uz saglasnost Vlade. Laković je dodala da je Vlada Dritana Abazovića, koja nije novac isplatila iz budžetske rezerve, 20. oktobra prošle godine, zadužila Ministarstvo finansija, kojim rukovodi Aleksandar Damjanović, da cjelokupnu dokumentaciju u vezi ovog posla proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), iz kojeg su ranije “Vijestima” potvrdili da je to i urađeno.

Sudija Vladimir Bulatović je ostavio advokatu “Univerzal Montea” Mladenu Ivanoviću zakonski rok od 15 dana da se izjasni na protivtužbu, pa je odložio pripremno ročište za 11. april.

Ivanović je naglasio da je podnošenje protivtužbe na jučerašnjem ročištu i njeno obrazlaganje suprotno načelu ekonomičnosti postupka, da vodi uvećanju troškova i zakonske zatezne kamate, dok je Laković na to odgovorila da koristi prava iz Zakona o parničnom postupku.

”Univerzal Monte” tužbom od države na ime glavnog potraživanja zahtijeva isplata četiri miliona i 840 hiljada na ime PDV-a od 21 odsto, kao i isplata zatezne kamate od 1. februara 2022. godine.

U tužbi se navodi da se Ministarstvo finansija obavezalo da firmi “Univerzal Monte” isplati najkasnije do 31. januara 2022. godine četiri miliona, dok su obaveze te kompanije bile da o svom trošku završi započetu sanaciju puta od oko 6,8 kilometara puta na Kotobilju, kao i da preda raspoloživu dokumentaciju za put.

U odgovoru na tužbu u cjelosti se osporavaju zahtjevi i ističe da se na bazi dostavljenijh dokaza ne može utvrditi njihova osnovanost i predlaže da sud odbije zahtjev kao neosnovan uz naknadu troškova postupka

Bonus video: