"AMB Tours" je trajekt "Prizna" kupio za 252.000 eura

Iz hrvatske brodarske kompanije “Jadrolinija” saopštili “Vijestima” podatke o prodaji broda prema kojima je cijena znatno niža od navoda iz “Morskog dobra”

52039 pregleda 136 komentar(a)
Dim na trajektu “30. avgust”, Foto: Siniša Luković
Dim na trajektu “30. avgust”, Foto: Siniša Luković

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari trajekt “Prizna” prodala privatnoj firmi iz te države “AMB Tours” za 252.000 eura.

Podatak “Jadrolinije” o prodaji ovog trajekta, koji je 13. marta pod novim imenom “30. avgust” zaplovio na liniji Kamenari-Lepetane kao dio flote Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, suprotan je podatku koji je direktor ovog državnog preduzeća Mladen Mikijelj ove sedmice u intervjuu “Vijestima” kazao da je “Jadrolinija” trajekt “AMB Toursu” prodala za 340.000 eura (2.373.367,50 kuna). Za ovu cijenu Mikijelj se pozvao na dokument “Izvadak iz upisnika brodova Republike Hrvatske”.

Morsko dobro je ovaj trajekt od firme “AMB Tours” kupilo po cijeni od 569.000 eura bez PDV-a. To je više nego dvostruko veća cijena u odnosu na onu po kojoj je brod, nekoliko mjeseci ranije, privatna hrvatska firma kupila od “Jadrolinije”.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u vezi kupovine trajekta, prije dva dana formiralo samoinicijativno predmet i pokrenulo izviđaj kako bi provjerilo sve činjenice u vezi kupovine broda.

”’Jadrolinija’ je trajekt ‘Prizna’ prodala putem provedenog javnog natječaja za iznos od 252.000 eura”, potvrđeno je “Vijestima” iz PR službe “Jadrolinije” u čijoj je floti ovaj brod plovio od 1991. godine, a koji je povukla iz redovne upotrebe prošle godine zbog tehničke zastarjelosti.

”Jadrolinija” je “ABM Toursu” prodala krajem oktrobra prošle godine na četvrtom javnom oglasu za prodaju tog broda, a koji je bio raspisan 27. septembra. “Vijesti” imaju uvid u oglase “Jadrolinije” u vezi prodaje ovog broda.

Na posljednjem oglasu početna cijena borda je 150.000 eura, a na prethodna tri oglasa u maju, julu i avgustu 2022. nuđen je po početnoj cijeni od 80.000 eura. “Jadrolinija” je brod prodala “ABM Toursu” uz ograničenje da ga ta firma ne smije koristiti “u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na državnim linijama koje raspisuje hrvatska državna Agencija za obalni linijski pomorski promet”, niti da sa brodom konkuriše za dodjelu koncesije za neku od tih linija. Ovo ograničenje prenosi se i na svakog drugog kupca kojem bi “ABM Tours” eventualno preprodao taj brod u narednih 10 godina.

U ovoj državi na snazi je i “Naredba o najvišoj dopuštenoj starosti brodova i tehničkim uvjetima za upis u upisnik brodova u Republici Hrvatskoj” koju je donijelo tamošnje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a kojom se preporučuje tamošnjim brodarima da se oslobađaju trajekta za lokalni saobraćaj starijih od 30 godina i da ne nabavljaju polovna takva plovila starija od 25 godina jer to nije u skladu sa direktivama EU.

Vlada Crne Gore je Morskom dobru omogućila da bez tendera, odnosno, u postupku hitne nabavke kupi trajekt nakon što je ovo preduzeće raskinulo ugovor o zakupu sa privatnom firmom “Pomorski saobraćaj” koja je upravljala jedinom trajektnom linijom u državi Kamenare-Lepetani.

Trajekt 30. avgust
foto: Siniša Luković

Iz Morskog dobra nisu odgovorili na ranije pitanje “Vijesti” ko je i na osnovu čega napravio procjenu vrijednosti javne nabavke “pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje” koju je Morsko dobro objavilo 28. februara, a u kojoj je navedena procijenjenja vrijednost traženog roro putničkog broda od 570.000 eura.

Mikijelj u naknadnom intervjuu “Vijestima” pojašnjavajući kako je došlo do cijene za kupovinu ovog broda kazao, između ostalog, da je ulagano u stroj trajekta, koji je sada u odličnom stanju, što je potvrđeno kako od hrvatskih tako i od naših stručnih lica, a takođe je došlo do korekcije cijena na tržištu čelika, što je uticalo na formiranje cijena trajekta, kao i da za tu cijenu nije moguće naći trajekt sličnih karakteristika i tehničkog stanja na tržištu.

Cijena otpadnog čelika prve kategorije u novembru prošle godine iznosila je 205 do 215 dolara po toni i bila je čak i niža nego u januaru 2022. kada je ta vrsta čelika kupovana po cijeni od 240 do 250 dolara za tonu. Cijena otpadnog čelika na svjetskim berzama krajem februara ove godine kada je Morsko dobro već ispregovaralo kupovinu trajekta bila je od 240 do 250 dolara za tonu, što znači da je “Prizna” (“30. avgust”) koja je teška 350 tona, tada kao staro željezo vrijedila tek 87.500 dolara.

Morsko dobro je 28. februara preko portala javnih nabavki raspisalo oglas za “nabavku trajekta za prevoz vozila i putnika sa krmenom i pramčanom rampom, odnosno roro putničkog broda”. “Vijesti” su dan ranije objavile da će ovo državno preduzeće u Hrvatskoj kupiti ovaj brod. Procijenjena vrijednost ove nabavke je bila 570.000 eura bez PDV-a. “ABM Tours” je 2. marta poslala inicijalnu ponudu za prodaju trajekta za koji su tražili 570.000 eura. Crnogorska državna firma je, potom, kako se navodi u Odluci o izboru najpovoljnije ponude u koju “Vijesti” imaju uvid, sprovela pregovore u cilju smanjenja cijene, pa je konačna postignuta cijena 569.000 eura.

”Vijesti” imaju uvid u kupoprodajni ugovor u kome piše da ga je Mikijelj potpisao 4. marta, a direktora “ABM Toursa” Anto Milolović 6. marta. Trajekt je 29. februara iz Hrvatske krenuo ka Crnoj Gori gdje je stigao 3. marta.

Iz Morskog dobra “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje smatraju li da ovakav način kupovine broda i cijena koju su za njega platili ne predstavljaju osnovu za sumnju u moguću korupciju i zloupotrebu službenog položaja rukovodstva državne firme.

Mikijelj je nakon što je tužilaštvo saopštilo da je formiralo predmet zvanično kazao, između ostalog, da su napor i rad da se vrate državi oteti resursi vrijedni na desetine miliona eura rezultirali time da SDT formira predmet povodom kupovine trajekta “30. avgust”, te da će se valjda neko nakon izviđaja sjetiti da se izvini.

Izvršni direktor “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban je u reagovanju na intervju Mikijelja u “Vijestima” kazao da je njegovoj firmi “Jadrolinije” prošle godine ovaj trajekt nudila više puta za 80.000 eura, te da su nakon analiza odustali od isticanja ponude za kupovinu jer se, tvrdi Ban, radilo o višestruko rizičnoj investiciji.

“ABM tours” mikro preduzeće sa dva zaposlena

”ABM Tours” je mikro preduzeće koje je u Hrvatskoj osnovano 1995. godine. Prema podacima sa portal fininfo.hr, ova firma je društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu, ugostiteljstvo i ribarstvo, a njegova glavna djelatnost je “djelatnost putničkih agencija”.

Ima osnovni kapital od 650.0000 kuna (oko 85.000 eura) i dva stalno zaposlena radnika. U posljednih pet godina najveći godišnji prihod je imala 2018. (101.984 eura), 7.878 eura je bio prihod u 2020. godini, a 29.796 eura u 2021. godini. U posljednje dvije godine ova firma posluje sa gubitkom.

Do 21. maja da se urade pregledi u skladu sa pravilima UPSUL-a

Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je “Prizni” prilikom njenog upisa pod crnogorsku zastavu izdao privremeno i uslovno Svjedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu do 21. maja ove godine.

”Vijesti” imaju uvid u taj dokument u kome piše da je “pregledom utvrđeno da je stanje strukture, mašina i opreme zadovoljavajuće i da brod za navedenu namjenu i područje plovidbe zadovoljava zahtjeve pravila za tehnički nadzor pomorskih bodova”.

Svjedočanstvo je izdato do 21. maja “uz uslov da se u navedenom periodu izvrše godišnji/međupregled/periodični pregledi u skladu sa zahtjevima tehničkih pravila UPSUL”.

Na trajektu “30. avgust” prilikom prve vožnje 13. marta uprkos svježoj boji nije se mogla sakriti nagomilana korozija na brodskim limovima gdje ima i mjesta na kojima je lim probijen od rđe. Trajekt je imao mali, ali primjetan konstantan nagib na desnu stranu, dok su njegovi motori tada ispuštali neuobičajeno veliku količinu bijelo-plavičastog dima.

Korozija na trajektu '30. avgust'
Korozija na trajektu "30. avgust"foto: Siniša Luković

Na trajektu “30. avgust” juče je došlo do incidenta dok je brod ukrcavao automobile na pristaništu u Kamenarima izbio je dim.

Trajekt 30. avgust
foto: Siniša Luković

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi Zlatko Ćirković “Vijestima” je kazao da na brodu nije izbila vatra, već da je došlo do nekog manjeg problema u strojarnici sa trenjem kaiševa na jednom od motora, a koje je uzrokovalo veliki dim.

Bonus video: