ODT Cetinje odbacio krivičnu prijavu protiv Ivaniševića i Čolakovića

"Tačka nije stavljena na privatne tužbe koje će biti podnijete protiv svih koji su učestvovali u ovoj nečasnoj raboti podnošenja lažne i neutemeljene krivične prijave, a slijede i prijave strukovnim organizacijama i izdavaocima licenci, za nesavjestan i nestručan rad pojedinih lica u ovom predmetu", istakli su iz Montenegro bonusa

10751 pregleda 2 komentar(a)
Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje

Iz Montenegro bonusa (MNB) su saopštili da je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Cetinje rješenjem od 15. februara 2023. godine, odbacilo krivičnu prijavu protiv predsjednika Odbora direktora MNB Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića koja se odnosi na "utaju poreza i doprinosa".

Podsjećaju da je 4. oktobra 2022. godine, rešenjem SDT-a odbačena krivična prijava Ministarstva kapitalnih investicija protiv Ivaniševića i Čolakovića.

"Odbacivanjem prijave u dijelu poreza i doprinosa se sledstveno tome potvrđuje tačnost finansijskih iskaza i obračuna bilansnih kategorija Montenegro Bonusa", navodi se u saopštenju Montenegro bonusa, prenosi portal RTCG.

Smatraju da je ovim potvrđeno da je "prijava Ministarstva kapitalnih investicija podnijeta tendenciozno i neodgovorno, i pokazalo je svu neozbiljnost, zlonamjernost i nekompetentnost inspiratora i realizatora te aktivnosti".

Smatraju da se prijavom pokušala diskreditacija i revanšističko blaćenje ranijeg rukovodstva MNB, ali kako su kazali, ne samo njega.

"Naime, s obzirom da je jedna od temeljnih tačaka krivične prijave bilo navodno lažiranje bilansa u dugom vremenskom periodu, zloupotreba ovlašćenja, neistinito prikazivanje stanja i kretanja sredstava i rezultata poslovanja itd., pokušano je da se diskredituju i oblate i sva ranija rukovodstva i menadžerske strukture MNB od osnivanja 2003. godine do dolaska u MNB 'oslobodilaca' 2021. godine, nadalje svi poreski inspektori koji su u kontinuitetu od 2003. godine svake godine vršili poreske kontrole i kontrole poslovanja preduzeća i svi revizori koji su tokom ranijih godina revidirali finansijske izvještaje, dakle svi oni koji nikada u tom dugom vremenskom periodu nijesu pronašli ni jednu nepravilnost niti podnijeli ni jednu prijavu protiv firme ili odgovornih u MNB", ističe se u saopštenju.

Na sve to su, ističu, Specijalno državno tužilaštvo i ODT Cetinje stavili tačku odbacivanjem krivične prijave.

"Tačka nije stavljena na privatne tužbe koje će biti podnijete protiv svih koji su učestvovali u ovoj nečasnoj raboti podnošenja lažne i neutemeljene krivične prijave, a slijede i prijave strukovnim organizacijama i izdavaocima licenci, za nesavjestan i nestručan rad pojedinih lica u ovom predmetu", istakli su iz Montenegro bonusa.

Smatraju da je prijava trebalo da doprinese diskreditaciji i uništavanju preduzeća, njegovog imena i reputacije.

"To je uz poslovičnu nesposobnost aktuelnog rukovodstva rezultiralo urušavanjem poslovanja i ugleda firme i to u kratkom vremenskom periodu, i dok su druge firme iz branše naftnih derivata i gasa, koristeći globalnu energetsku krizu, rasle i ostvarivale enormne profite, MNB je doveden na rub propasti sa ogromnim padom u fizičkom obimu prometa", dodaje se u saopštenju.

Vjeruju da će ovo biti predmet pažnje istih institucija kojima su oni bili krivično prijavljeni.

Apeluju na Vladu Crne Gore i ministra kapitalnih investicija da se, kako su kazali, okrenu prema preduzeću Montenegrobonus koje je potpuno u državnom vlasništvu i "prema bogatstvu u rezervoarskim kapacitetima u vlasništvu države a za čije osposobljavanje i stavljanje u funkciju nije potrebno izdvajati ogromna sredstva iz državnog budžeta kao što se radi za kupovinu trajekta, preduzeća, akcija i td, već je potrebno samo ući u posjed imovine, na osnovu konačne i izvršne sudske presude iz 2015 i 2016. godine i aktivirati još davno osmišljeni plan stavljanja u funkciju rezervoara za koji bi sredstva obezbijedili potencijalni strateški partneri koji u redu čekaju da im se pruži šansa da rade zajedno sa državnim preduzećem u strateški važnoj oblasti nafte i gasa".

Bonus video: