Rukovodstvo MNB-a: Mišljenje nezadovoljnih pojedinaca predstavljeno kao zvaničan stav

"Društvo, uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće, posluje pozitivno i uredno izvršava sve svoje obaveze, iako se suočava sa velikim naslijeđenim problemima", navodi se u reagovanju

5536 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rukovodstvo "Montenegro Bonusa" (MNB) reagovalo je na jučerašnji tekst "ODT Cetinje odbacio krivičnu prijavu protiv Ivaniševića i Čolakovića".

Kazali su da aktuelno rukovodstvo ne posjeduje informaciju o tome kako se cetinjsko tužilaštvo izjasnilo po navodima iz krivične prijave, koju je resorno Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo protiv predsjednika Odbora direktora MNB-a Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića, na bazi izvještaja eksternog revizora, te da zato u tom dijelu ne mogu još uvijek dati komentar.

"Iznenađeni smo postupanjem portala RTCG kao ozbiljnog medija, koji je mišljenje pojedinaca nezadovoljnih svojom pozicijom u Društvu, predstavio kao zvaničan stav Društva, bez prethodne komunikacije sa ovlašćenim predstavnicima Društva", navodi se u reagovanju.

Naglašavaju da je aktuelno rukovodstvo "Montenegro Bonusa" od trenutka svog dolaska u to društvo pristupilo savjesnom, odgovornom i zakonitom rješavanju ključnih pitanja važnih za opstanak MNB-a.

"Naime, kako je ministar finansija, gospodin Damjanović na kontrolnom saslušanju u Skupštini Crne Gore rekao da se Zaštitinica imovinsko pravnih interesa Crne Gore poslednjih mjeseci aktivno bavi problematikom vezanom za 'Jugopetrol' AD i nemogućnost 'Montenegro Bonusa' d.o.o. da i pored pravosnažnih presuda iz 2016. godine, koje su rezultat sporova između Države Crne Gore i 'Jugopetrola' AD, riješenih u korist Države, pristupi rezervoarima, koji su mu dati na korišćenje i upravljanje. Pa se postavlja pitanje zašto Zaštitnica imovinsko pravnih interesa nije ranije bila upoznata sa navedenom problematikom, već je to urađeno tek sa dolaskom novog rukovodstva? Osvrćući se na navode prethodnog rukovodstva, ističemo da Društvo uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće, posluje pozitivno i uredno izvršava sve svoje obaveze, iako se suočava sa velikim naslijeđenim problemima.

"Naime, početkom 2021. godine Društvo ostaje bez obrtnih sredstava usled blokade računa od strane Privrednog suda u iznosu od oko milion eura. Dalje, početkom 2022. godine Društvu dospijeva na naplatu obaveza prema CGS-u oko 1.200.000,00 eura iz perioda upravljanja KAP-om, koju je Društvo bilo prinuđeno da otlaćuje u ratama, na mjesečnom nivou u iznosu od 30.000,00 eura, što i te kako opterećuje redovno poslovanje. U okolnostima velike energetske krize na globalnom nivou, zbog dešavanja u Rusiji i Ukrajini, koju karakteriše nedostatak energenata na tržištu, prisustvo inflantornog gubitka i izuzetno frekventna promjena cijena na berzi naftnih derivata, Društvo uspijeva aktivno da učestvuje na tržištu, što dokazuje i veliki broj ugovora, koje ima sa javnim naručiocima (školama, bolnicama, domovima zdravlja ..) ali i sa privatnim kompanijama.

"U vezi sa navodima prethodnog rukovodstva da u ranijem periodu poreski inspektori nijesu imali primjedbi prilikom kontrole, te da su revizori davali pozitivno mišljenje, obavještavamo javnost u vezi ovih navoda o sledećem: poreski inspektori prilikom kontrola prethodnih godina vršili su nadzor nad pojedinačnim pitanjima poslovanja (kao što su na primjer pdv prijave, a nisu kontrolisali problematiku evidencije vlasništva imovine u knjigama Društva). Takođe, Društvo je 15 godina revidirala ista revizorska kuća, koja je davala pozitino mišljenje svih tih godina, da bi 2020. godine, nakon promjena koje su se desile u državi, ta ista revizorska kuća prvi put posle 15 godina dala 'uzdržano mišljenje' po istom pitanju. To je podstaklo aktuelno rukovodstvo Društva da u skladu sa zakonom izvrši vanrednu eksternu reviziju i o rezultatima iste obavijesti nadležno ministarstvo", dodaje se u reagovanju.

Naglašavaju i da je aktuelno rukovodstvo kao "jednu u nizu mjera ušteda u Društvu" smanjilo broj rukovodećih mjesta, kao i zarade rukovodećim licima, "počev od izvršnog direktora pa dalje".

"Ohrabrujemo prethodno rukovodstvo 'Montenegro Bonusa' d o.o. da podnese krivične prijave i pozivamo specijalnog državnog tužioca, gospodina Novovića, da lično provjeri poslovanje novog rukovodstva kao i poslovanje starog rukovodstva 'Montenegro Bonusa' d.o.o.Cetinje", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: