Đukanović: Iskoristiti šansu da Piva sa budućim hidroelektranama Kruševo i Komarnica bude najbolji sistem u Evropi

Svečanost povodom obilježavanja 47 godina Hidroelektrane "Piva"

18681 pregleda 29 komentar(a)
Đukanović na svečanosti, Foto: Svetlana Mandić
Đukanović na svečanosti, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Milutin Đukanović, kazao je na svečanosti povodom obilježavanja 47 godina HE "Piva", da upravo taj objekat pokazuje koliko se može uraditi kada postoji volja i znanje.

Istakao je da mu je žao što tolike decenije nije ulagano u gradnju makar jednog značajnog energetskog objekta.

"Novo poslovodstvo potrudilo se da pokrene taj investicioni točak", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, HE "Piva", sa budućim hidroelektranama Kruševo i Komarnica, prema mišljenju ozbiljnih energetskih stručnjaka, predstavljao bi najbolji hidroenergetski sistem u Evropi.

"Moramo tu šansu iskoristiti", poručio je Đukanović i naglasio da se zalažu da se stanovnici Plužina i Šavnika, na referendumu izjasne o gradnji buduće HE Komarnica.

Istakao je da su kočnica razvoju energetskog sistema u Crnoj Gori dosta loša zakonska regulativa, nesređeni javni registri i nedostatak stručnog kadra.

Prema riječima direktora EPCG, Nikole Rovčanina, HE "Piva" je stub i oslonac energetskog sistema Crne Gore i da sa posebnom pažnjom pristupaju njenoj rekonstrukciji i modernizaciji

"Završavamo poslednju fazu rekonstrukcije i modernizacije čija je vrijednost 10,3 miliona eura, plus dodatnih 600 hiljada. U toku su, u tri elektrane, investicije vrijedne više od 100 miliona eura", kazao je Rovčanin.

Rovčanin
Rovčaninfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je HE "Piva" ispunila 40 odsto plana za 2023.godinu i proizvela 290 hiljada MW/h. Podsjetio je da EPCG nije ispunila obaveze prema Opštini Plužine iz ugovora potpisanog 2010.godine, ali da su u "poslednje dvije godine pokrenuli taj točak i završili prvu fazu obilaznice", kao i da je za ovu godinu u planu ispunjenje obaveza u vrijednosti 4,5 miliona eura.

Direktor HE "Piva", Nikola Daković podsjetio je na gradnju hidroelektrane, na podatak da je tokom izgradnje stradalo 28 radnika, da brana plijeni svojom grandioznošću i monumentalošću, a da je HE Piva sinonim za svjetsko čudo

"Ako gledamo njen značaj za Crnu Goru, za njen energetski i ekonomski sistem, onda bi svaki jubilej koji je vezan za ovu hidroelektranu trebalo da bude praznik za cijelu državu", kazao je Daković.

Daković
Dakovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je EPCG "ostala vječiti dužnik opštini Plužine i njenim građanima" i obećao da će se potruditi da ispune sve obaveze prema opštini i da će u narednom periodu, zajedni sa lokalnom upravom, biti nosioci razvoja Pive.

Inženjer Darko Rojević je pripremio kratku prezentaciju o gradnji HE "Pive", ali i o trenutnoj situaciji, o izvedenim rekonstrukcijama, modernizaciji, opremi, proizvodnji. Kako je kazao, HE "Piva" slavi, ali misli i na budućnost. Prikazan je insert iz filma "Sto godina crnogorske elektroprivrede", koji je podsjetio da je u gradnji HE "Piva" učestvovalo 4.500 neimara iz tadašnje SFR Jugoslavije.

Rojević
Rojevićfoto: Svetlana Mandić

Moderatorka svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi Borda direktora, lokalne uprave Plužine na čelu sa predsjednikom Opštine Slobodanom Delićem, kao i ostali gosti, vodila je Marija Vukotić.

Bonus video: