Šinavatra u gubitku milion eura

Kompanija bivšeg tajlandskog premijera, naturalizovanog Crnogorca i milijardera Taksina Šinavatre, koja gazduje dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, nastavila seriju loših poslovnih godina

34640 pregleda 22 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera, naturalizovanog Crnogorca i milijardera Taksina Šinavatre, koja gazduje dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, nastavila je seriju loših poslovnih godina, pa je minulu završila sa gubitkom od 140.687 eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2022. koji je dostavljen Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Time je ukupni gubitak Šinavatrine kompanije sada premašio million, tačnije 1.057.745 eura. Iz godine u godinu, sudeći po finansijskim iskazima, “Global TS Montenegro” posluje u minusu, koji je 2021. bio 86.871, a godinu prije toga 76.096 eura.

Stalna imovina firme ostala je nepromijenjena i iznosi 24.720.000 eura, dugoročne obaveze iznose 16 miliona eura, obaveze po osnovu kredita i zajmova od lica koja nijesu kreditne institucije su 720 hiljada, obaveze prema dobavljačima 7,9 miliona eura. Troškovi poslovanja, kako piše u finansijskom iskazu, prošle godine iznosili su 99.767 eura, dok je za zarade isplaćeno 48.787 eura.

”Global TS Montenegro” u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Atraktivni dio ostrva je 2007. godine Subotiću je prodao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atraktivne nekretnine, hotela “Admiral,” stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je gradnju na popularnim Havajima, ili Školju, kako ga zovu mještani gradnju mimo dozvole da gradi. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom srušila dio započete zgrade.

To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put i narušio morske struje, izgradio veliki pontom, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Ostrvo Sveti Nikola
Ostrvo Sveti Nikolafoto: Boris Pejović

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Cane je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog šefa DPS-a Mila Đukanovića. Đorđević potom prodaje i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, a prodaje i ruskim investitorima hotel “Admiral”, koji je u međuvremenu promijenio vlasnike. Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova. Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je u dva navrata, prvo nekadašnjem ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, a potom i njegovoj nasljednici ministarki Ani Novaković Đurović da taj vladin resor pokrene postupak kako bi ostrvo Sveti Nikola sa Tunjom dobio status parka prirode, te se na njemu zabrani gradnja. Vlada je na to ostala nijema.

Još se čeka na legalizaciju divljih objekata na Školju

Divlji objekat koji je kupovinom dobio u amanet, Šinavatrin “Global TS Montenegro” pokušava da legalizuje. U tri navrata je predat zahtjev, posljednji u junu prošle godine, kojim se od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva traži legalizacija betonskih građevina.

Traži se legalizacija 1.300 kvadrata bruto građevinske površine bespravnog objekta, odnosno neto 839 kvadrata. Riječ je o prizemnom, poslovnom objektu, koji je završen i useljen i za koji se plaća porez, ali se ne navodi godina izgradnje... Uz zahtjev je dostavljen elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, kao i dokaz o zabilježbi bespravnog objekta u katastarskoj evidenciji.

Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj u februaru prošle godine odbio zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta, Global TS Montenegro potom je sredinom marta prošle godine podnio novi zahtjev u kome je naveo postojanje dva objekata - jednog od 726 kvadrata bruto površine i dugi 133 kvadrata.