Ozvaničen početak proizvodnje u mljekari "Nika"

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je u mljekari trenutno zaposleno 35 radnika, a kada “Nika” bude radial u punom kapacitetu, taj broj će se i duplirati
400 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2017. 17:23h

Danas je svečano ozvaničen početak proizvodnje u mljekari „Nika“, koju je početkom avgusta prošle godine preuzela nikšićka kompanija F.M.L. vlasništvo porodice Šljukić, kada je za 910.000 eura kupila objekte, opremu i imovinu u krugu mljekare.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je u mljekari trenutno zaposleno 35 radnika, a kada “Nika” bude radila u punom kapacitetu taj broj će se i duplirati.

“Početak rada mljekare je i perspektiva brojnim kooperanatima, proizvođačima mlijeka, ne samo u Nikšiću već u širem obuhvatu, koji će i kroz ovu mljekaru dobiti nove perspektive i nove garancije sigurnog i kvalitetnog otkupa njihovog proizvedenog mlijeka“, kazao je Simović.

Obećao je da će “Nika”, kao i sve ostale mljekare imati kontinuiranu i izdašnu podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade koji će obezbjediti subvencije za proizvođače mlijeka, ali i pružiti podršku za nabavku stočnog fonda farmerima, kao i za nabavku mehanizacije i opreme.

Predsjednik opštine, Veselin Grbović, kazao je da je porodica Šljukić preduzela sve moguće mjere i sredstva da mljekara ponovo krene sa proizvodnjom. Podsjetio je da je mljekara sa proizvodnjom počela prije mjesec i da, kako je kazao, već postiže odlične rezultate.

“Nika” se na tržišt pojavila sa pasterizovanim mlijekom i kisjelo–mliječnim programom koji obuhvata kisjelo mlijeko, pavlaku i gusti i tečni jogurt. Kako je novi vlasnik “Nike”, Tadija Šljukić, dnevno prodaju oko 4.500 proizvoda.

„Nika varenika posle kratkotrajnog zastoja je obnovila proizvodnju u modernim i savremenim pogonima, sa proširenom paletom mliječnih prerađevina. Moja familija, iako je uložila svoj kapital, ne bi mogla da pokrene Nika vereniku. Pomogli su Nikšić, država i Ministarstvo poljoprivrede i svi naši prijatelji. Svima sam jako zahvalan u ime moje porodice koja se već duže bavi preradom mlijeka. Najavljujem da ćemo širiti proizvodju, količinu i obim prerade mlijeka“, kazao je Šljukić.

Pozvao je sve kooperante da drže više krava a on im obećao kompletan otkup mlijeka i redovnu isplatu novca.

Firma Mljekara je prethodno bila u vlasništvu Aleksandra Božovića na čiji zahtjev je u martu 2015. godine uveden stečaj, dok je u avgustu proglašen bankrot. Proizvodnja je obustavljena u novembru 2014. nakon što su kooperanti mjesec ranije obustavili isporuku mlijeka jer im Božović više od godinu nije plaćao sirovine koje su isporučiivali.

Božović je Niku kupio kupio 2005. godine iz ranijeg stečaja, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura obezbijedio je iz kredita.Nakon “Nike” ministar Simović i predsjednik opštine, Veselin Grbović, sa saradnicima otišli su u Župu gdje su otvorili vodovod u selu Dučice, obišli radove na bunarima u Moravkovskim blacama, kao i Dom u Starom selu.

Galerija

Bonus video: