Poljoprivrednici još čekaju plastenike

Prema planu, plastenici je trebalo da budu dodijeljeni još prošle godine, a iz ministarstva su objasnili da na dva raspisana tendera nije bilo ponuđača koji ispunjavaju uslove zbog poremećaja cijena poljoprivrednih inputa na tržištu

4843 pregleda 3 komentar(a)
Plastenici trebali dase podijele prošle godine (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Plastenici trebali dase podijele prošle godine (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Plastenici za koje su poljoprivrednici konkurisali 2021. godine kod Ministarstva poljoprivrede još nijesu podijeljeni u pojedinim opštinama, a iz resora kojim rukovodi Vladimir Joković “Vijestima” nisu precizirali rok kada će se to desiti.

"Do sada su plastenici podijeljeni u Podgorici, Zeti, Tuzima, Danilovgradu, Nikšiću i Plužinama, a u narednom periodu će se distribucija izvršiti u svim preostalim opštinama”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Više građana sa sjevera države požalilo se redakciji kako im plastenici još nijesu ustupljeni, iako je sadnja i sjetva uveliko u toku.

Prema planu, plastenici je trebalo da budu dodijeljeni još prošle godine, a iz ministarstva su objasnili da na dva raspisana tendera nije bilo ponuđača koji ispunjavaju uslove zbog poremećaja cijena poljoprivrednih inputa na tržištu.

”Treći tender je uspješno završen, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora sa opštinama i stekli se uslovi za distribuciju plastenika za domaćinstva. Plastenici su besplatni i namijenjeni proizvodnji hrane za sopstvene potrebe, pa su shodno tome prilagođene i njihove dimenzije. Njihova raspodjela se sprovodi u saradnji sa opštinama, koje daju smjernice za sprovođenje u skladu sa stečenim uslovima”, saopštili su iz ministarstva i dodali da je distribucija započela 16. marta.

Oni su naveli da je taj resor obezbijedilo 2.500 plastenika i naveli da se i ovogodišnjim agrobudžetom, kroz mjere ruralnog razvoja, podržana njihova nabavka, od 60 do 80 odsto podrške, što je detaljno definisano javnim pozivom.

U ministarstvu su ukazali i da su u okviru ove grane nedavno objavili javni poziv za dodjelu podrške u povrtlarskoj proizvodnji.

”Prihvatljive investicije u okviru ovog javnog poziva su: nabavka konstrukcije, folija/najlona, sistema za navodnjavanje i sistema za orošavanje, mreža za zasjenu, agrotekstila i agrila, uspostavljanje sistema za navodnjavanje za proizvodnju povrća na otvorenom polju, nabavka sertifikovanog sjemenskog/sadnog materijala povrtarskih kultura za proizvodnju povrća u proljećno-ljetnjem periodu, nabavka sertifikovanog sadnog materijala (rasada) povrtarskih kultura za jesenju sadnju”, saopštili su.

Podrška iznosi do 70 odsto, a dodatnih 10 ostvaruju žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

”Izuzetno od navedenog, podrška iznosi do 30 odsto vrijednosti prihvatljive investicije za nabavku sjemena, odnosno do 50 odsto za nabavku rasada iz domaće proizvodnje”.

Bonus video: