EPCG osporava zahtjev Uniproma, Pejović traži najmanje 17,4 miliona eura

U odgovoru na tužbu, EPCG je navela da je ovaj zahtjev u cjelosti neosnovan i da nema činjeničnog i pravnog osnova

9860 pregleda 10 komentar(a)
Traži najmanje 17,4 miliona eura: Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Traži najmanje 17,4 miliona eura: Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević

U Privrednom sudu juče je počeo spor u kojem kompanija Uniprom u vlasništvu Veselina Pejovića od Elektroprivrede (EPCG) traži najmanje 17,4 miliona eura zbog navodnog kršenja ugovorne obaveze za period nakon decembra 2021.

U odgovoru na tužbu, EPCG je navela da je ovaj zahtjev u cjelosti neosnovan i da nema činjeničnog i pravnog osnova.

Pošto je juče sudija Radmila Perović odgovor na tužbu EPCG uručila advokatima “Uniproma”, pripremno ročište je odloženo da bi se tužioci upoznali sa tim dopisom.

Uniprom od državne energetske kompanije traži obeštećenje zbog toga što joj nije produžen ugovor za 2022. godinu po kojem je od EPCG i dalje htio da kupuje struju po cijeni od 45 eura za megavat sat (MWh) za potrebe proizvodnje u Kombinatu aluminijuma (KAP) čiji su oni vlasnici.

U tužbi su naveli da je “konkretna šteta koja je već nastupila” za decembar 2021. oko 950.000 eura, za januar prošle godine skoro 4,7 miliona eura, februar oko pet miliona, a za mart oko 6,7 miliona eura... Tužbom se traži i da EPCG nadoknadi “dalju svakomjesečno utvrđenu i obračunatu štetu koliko ista bude iznosila, a sve do 31. decembra 2022. godine kao datuma prestanka važenja Ugovora o kupoprodaji električne energije, sa kamatom počev od dana podnošenja tužbe Sudu pa do konačne isplate...”

Osnov za isplatu obeštećenja vide u klauzuli ugovora kojeg su 15. januara 2021. godine potpisali sa bivšom upravom EPCG, u kojoj je navedeno da se ugovor automatski produžava do 31. decembra 2022. godine i da se nova cijena može pregovorima utvrditi do 31. 12. 2021. godine, s tim da “ne može biti veća od maksimalno utvrđene cijene za tu kategoriju potrošnje”.

Iz EPCG je naglašeno da je odredbom ugovora predviđeno da se on automatski produžava, ali isključivo uz uslov da je Uniprom prethodno izmirio sve dospjele obaveze po osnovu isporučene električne energije.

”U suprotnom, ako ovi uslovi ne budu ispunjeni, ugovor se smatra raskinutim na dan 31. 12. 2021 godine”, navodi se u odgovoru na tužbu.

Iz EPCG su naveli da je postojalo više pravnih razloga za raskid ugovora.

Među njima je da se nijesu ispunili uslovi za automatsko produženje ugovora, da Uniprom u roku dospjelosti nije platio fakture za pojedine mjesece 2021. godine, kao i da ta kompanija u ugovorom ostavljenom roku nije dostavila bankarsku garanciju za neizmirene, a dospjele obaveze.

Uz to je naglašeno da je EPCG imala sa Unipromom kupoprodajni ugovor, a ne ugovor o snabdijevanju jer Pejovićeva firma nije zakonom prepoznata kao učesnik na energetskom tržištu.

U odgovoru su napomenuli i da je “Uniprom” imao slobodu izbora da struju kupi od trgovaca širom Evrope ako mu nije odgovarala ponuđena cijena EPCG.

EPCG svoje odluke o povećanju cijena pravda i visokim cijenama struje na međunarodnim berzama koje su prelazile 200 eura za MWh.

Oni su u odgovoru objasnili da su tokom 2021. godine imali gubitak od 38 miliona eura, a da bi tokom prva tri mjeseca 2022. godine minus, u slučaju da su sa Unipromom produžili ugovor, iznosio preko 26 miliona eura.

”Ovo nedvosmisleno pokazuje ko je realno bio oštećen i ko bi bio oštećen da je ugovor ostao na snazi”, navela je EPCG u odgovoru.

Bonus video: