Mediji ga povezivali sa Medenicom: Za predsjednika Privrednog suda se bira Grdinić?

Ovo je treći pokušaj da se izabere predsjednik, a na konkurs Sudskog savjeta javili su se sudije podgoričkog Osnovnog suda Mladen Grdinić i Dragan Babović

43354 pregleda 33 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Privredni sud, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Privredni sud, Foto: Boris Pejović

Sudski savjet danas je završio intervjue sa dvojicom kandidata za predsjednika Privrednog suda u Podgorici, koje je upražnjeno i u v. d stanju od hapšenja Blaža Jovanića.

Ovo je treći pokušaj da se izabere predsjednik, a na konkurs Sudskog savjeta javili su sudije podgoričkog Osnovnog suda Mladen Grdinić i Dragan Babović. Savjet bi, prema informacijama “Vijesti”, odluku trebalo da donese danas poslijepodne ili u ponedjeljak.

Babović je već jednom konkurisao, ali ga Sudski savjet nije izabrao, sa obrazloženjem da članove tokom intervjua nije uvjerio da razumije ulogu sudije.

On je konkurisao i za predsjednika Upravnog suda, kada je izabran Miodrag Pešić, čije su odluke kao sudije Osnovnog suda osporavane jer su išle na ruku porodice predsjednika Crne Gore Mila Đukanović.

Pešića je tokom karijeru pratila sjenka optužbi da je otpočeo sudijsku karijeru nakon angažmana na mjestu lidera mladih DPS-a u Bijelom Polju - uprkos tome što je bio ekspert Savjeta Evrope za slobodu izražavanja.

Dragan Babović je podnio ostavku na mjesto člana Sudskog savjeta iz redova sudije, prije nego je biran za šefa Upravnog suda, ali su njegove dojučerašnje kolege prednost dale Pešiću.

Babović je za sudiju Osnovnog suda biran 2011. godine, najprije u Nikšiću a pet godina kasnije za mjesto u podgoričkom Osnovnom sudu. Prethodno je bio pripravnik u Područnom organu za prekršaje u Podgorici.

Mediji su Mladena Grdinića povezivali sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom protiv koje treba da počne krivični postupak pred Višim sudom, na osnovu toga što je ona pripravnički staž odradila kod Grdinićevog oca u Kolašinu i sa njim je blisko sarađivala godinama tokom karijere u kolašinskom sudstvu i tužilaštvu.

U biografiji sudije Grdinića piše da je bio sudijski pripravnik u Osnovnom sudu u Podgorici, zatim savjetnik u tom sudu i od 2015. sudija.

Ime Grdinića široj javnosti je poznatije od slučaja Irene Radović, jer je on bio sudija u predmetu tužbe za mobing koji je pokrenula protiv bivšeg šefa - guvernera centralne banke Radoja Žugića.

Grdinić je 2020. odbacio tužbeni zahtjev bivše viceguvernerke CBCG, sada direktorice Investiciono-razvojnog fonda, kao neosnovan. Ona je prije razrješenja u Skupštini, tokom 2018. godine, podnijela tužbu protiv guvernera i CBCG za diskriminaciju i mobing. Tokom više od dvije godine koliko je trajao spor na prvoj instanci kod Grdinića, punomoćnici Radovićeve su tražili njegovo izuzeće zbog pristrasnosti, ali je on odbijen od strane Vijeća predsjednice Osnovnog suda Željke Jovović.

Sutkinja Jovović je bila prijateljica Medenice i izabrana je tokom njenog mandata na čelo Osnovnog suda.

Pored tog predmeta, Grdinić je imao još dva slučaja koje je vodio po tužbama protiv Žugića i CBCG.

U maju 2016. godine odbacio je tužbu Žugića protiv lista "Dan", kojom je tražio 15 hiljada eura na ime naknade nematerijalne štete zbog teksta čiji je naslov "Žugić doktorirao na nepostojećem studiju".

Kako je "Monitor" ranije objavio, Grdinić je međutim iz presude izopštio pojedine pribavljene materijalne dokaze, a slučaj dalje nije uputio tužilaštvu na postupanje po službenoj dužnosti. Supruga sudije Grdinića, Jelena Grdinić nedavno je imenovana za v. d. generalne direktorice Ministarstva pravde, čiji je šef Marko Kovač, takođe član Sudskog savjeta.

Bonus video: