Grdinić: Želim da o mojoj sudskoj karijeri govore rezultati, na mene niko nije vršio pritisak

"Tačno je da bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore gospođu Vesnu Medenicu poznajem, i da je ista bila pripravnik kod mog oca, ali negiram da je ona ili bilo ko drugi vršio pritisak na mene da donesem odluku u bilo čijem interesu", navodi se u reagovanju

14911 pregleda 26 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Privredni sud, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Privredni sud, Foto: Boris Pejović

Sudija podgoričkog Osnovnog suda i kandidat za predsjednika Privrednog suda Mladen Grdinić saopštio je da želi da o njegovoj sudskoj karijeri govore rezultati i da na njega niko nije vršio pritisak da donese odluku u bilo čijem interesu.

Grdinić je to kazao u reagovanju na današnji tekst "Vijesti" o završenim intervjuima Sudskog savjeta sa dvojicom kandidata za upražnjeno mjesto predsjednika Privrednog suda.

Reagovanje Mladena Grdinića prenosimo u nastavku, u cjelini.

"Pozivam nadležnog Specijalnog tužioca da ispita da li sam u predmetima po tužbama gospođe Irene Radović i gospodina Radoja Žugića počinio bilo koje krivično djelo, a posebno da li sam presude u tim predmetima donio po bilo čijem nalogu.

Napominjem da se radi o različitim predmetima u kojima sam kao postupajući sudija odbio njihove tužbene zahtjeve. Te presude sam donio u skladu sa zakonom i na osnovu svog najboljeg uvjerenja, a nakon sprovedenih javnih rasprava na kojima sam izveo dokaze, te su obje presude potvrđene od strane Višeg suda u Podgorici i Vrhovnog suda.

Nije tačno da sam u predmetu gospodina Žugića protiv "Yu media mont" izopštio pribavljene materijalne dokaze, a tekstovi navedene medijske kuće koji su bili predmet postupka su bili javno objavljeni, i samim tim su tvrdnje iznesene u istima bile dostupne nadležnom tužilaštvu za provjeru.

Uprave zbog interesovanja javnosti, u procesu ocjenjivanja kroz koji sudije prolaze na svake tri godine, svojevoljno sam predložio da jedan od 15 predmeta u kojima će se ocjenjivati moj rad bude takođe i predmet gospođe Radović protiv Centralne banke Crne Gore, kako bi se i na taj način provjerilo da li sam postupao suprotno zakonskim procedurama i da li sam povrijedio bilo koje pravo stranaka.

Nakon okončanog postupka ocjene mog rada, pa i u pomenutom predmetu, dobio sam odličnu ocjenu. Imam puno uvažavanje za svaki vrjednosni sud koji je bilo koja nezadovoljna stranka iznijela na moje postupanje, ali me zakon i sudijska etika obavezuju da iste ne komentarišem.

Tačno je da bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore gospođu Vesnu Medenicu poznajem, i da je ista bila pripravnik kod mog oca, koji je preminuo prije više od dvadeset godina, a sudijskom karijerom je prestao da se bavi tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, ali negiram da je ona ili bilo ko drugi vršio pritisak na mene da donesem odluku u bilo čijem interesu.

Želio bih da o mojoj sudijskoj karijeri govore moji rezultati, koji kažu da sam za sedam i po godina sudijskog staža riješio 2.900 predmeta, od kojih je ukinuto 2,35 odsto odluka, i u istom tom periodu nije usvojena ni jedna pritužba na moj rad."

Bonus video: