Krgović: Prva banka i Đukanović kršili zakon, prvi milion stečen nelegalno

CBCG tada nije znala kako su kupljene akcije od Đukanovića jer je Prva banka istjerala revizora koji joj je bio poslat. Rate iz državne pomoći su vraćene državnim novcem. Sve sam ovo rekao tužilaštvu prije deset godina, kazao je Krgović

89338 pregleda 93 komentar(a)
Prva banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Prva banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Apsolutno je nezakonito što je Prva banka dala kredit firmi “Izomont DV” da kupuje akcije te banke od firme “Capital invest” Mila Đukanovića. Centralna banka to nije znala niti je mogla znati jer su iz Prve banke istjerivali revizora kojeg smo im slali”, kazao je za “Vijesti” tadašnji guverner Centralne banke Ljubiša Krgović na pitanje da li su zakonite transakcije o kupovini i prodaji akcija Prve banke o kojima su “Vijesti” juče objavile podatke.

On je kazao da je jasno da Đukanovićeva zarada od milion eura na ovaj način predstavlja nelegalno stečenu dobit, i to ne samo zbog kredita Prve banke za kupovinu njenih akcija, već i zbog načina na koji je Prva banka vraćala državnu pomoć.

”Capital invest” je nakon dobijanja kredita od milion i po eura u avgustu 2007. godine učestvovao u emisiji akcija Prve banke i za taj novac dobio oko 12 hiljada akcija po 127 eura, nakon čega je njena vrijednost na berzi počela drastično da raste. Naknadno je povećan njegov broj akcija kroz podjelu dividende i učešće u još jednoj manjoj emisiji dokapitalizacije, pa je Đukanovićeva firma imala još oko 11 hiljada akcija.

Godinu kasnije, u julu 2008, Đukanović prodaje dio akcija po 610 eura i vraća iznos kredita. Pet mjeseci kasnije CBCG konstatuje da je banka ugrožena da nema potrebne parametre likvidnosti da bi mogla nastaviti rad i pokreće mjere sanacije banke, a Vlada odobrava državnu pomoć kroz povoljan kredit od 44 miliona eura.

Krgović je kazao da je Centralnoj banci CG 2008. godine bile jasno da je Prva banka zapala u ozbiljne probleme.

”Prva banka je tada bila u nekoj vrsti rata sa nama. Nisu nam dostavljali tražene podatke i izvještaje, niti su htjeli da prime revizore koje smo im slali. Povezanost te banke sa drugim bankama i državnim finansijama bilo je veliko, i shvatili smo da bi gašenje banke izazvalo velike probleme, odnosno njena kriza bi se prelila na bankarski sistem i ugrozila državne finansija. U saradnji sa ekspertom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pripremljen je plan sanacije koji je predviđao da država banci da pozajmicu od 44 miliona eura, koliko smo predviđali da je banci potrebno, a da svi akcionari banke daju hipoteku na svoje akcije u korist države. Odnosno da ukoliko Prva banke ne vrati ni prvu ratu, država preuzima banku, a akcionari gube vlasništvo”, kazao je Krgović.

On navodi da su akcionari i uprava Prve banke postali svjesni problema i prihvatili su plan, tako da je u decembru 2008. godine država izdala kredit od 44 miliona eura, a preuzela sve akcije banke u zalog.

Đukanović bio u konfliktu interesa: Ljubiša Krgović
Đukanović bio u konfliktu interesa: Ljubiša Krgovićfoto: Savo Prelević

”Tada počinje jedna druga nezakonita aktivnost i klasični konflikt interesa Mila Đukanovića. U 2009. godini dolazi na naplatu prva rata kredita koju Prva banka treba da vrati državi, ali banka nema novca a ako ne vrati ratu svi akcionari računajući i Mila Đukanovića i njegovog brata najvećeg akcionara gube vlasništvo. I tada dolazi do one čuvene akcije da Vlada iz trezora državnoj firmi koja ima depozit u Prvoj banci uplaćuje milion eura, a zatim banka taj milion eura podiže iz depozita i vraća u državni trezor kao dio prve rate. Trezor taj milion ponovo uplaćuje državnoj firmi na račun u Prvoj banci a banka ga vraća i tako 11 puta. Na taj način banka državnim novcem ‘vraća’ prvu ratu kredita. Drugu ratu kredita su najvećim dijelom vratili tako što je Vlada uplatila novac državnim fondovima koji su ga držali kao depozit u Prvoj banci. Kada je trebalo da vrate treću ratu, država je omogućila da se sve transakcije oko prodaje dijela akcije Elektroprivrede italijanskoj A2A obavi preko Prve banke, i onda su od tog novca vratili ratu”, kazao je Krgović.

On navodi da je ovdje Đukanović bio u klasičnom konfliktu interesa jer je omogućio državnu pomoć banci u kojoj je bio akcionar on i njegov brat i jer je omogućio korišćenje državnog novca i poslova da ta banke državnim parama vrati kredit državi.

”Upravo zbog situacije sa Prvom bankom i mojih protivljenja takvim aktivnostima, ja sam i smjenjen 2010. godine. Prije deset godina dao sam detaljnu izjavu tužilaštvu o svim ovim nezakonitostima, a koliko je meni poznato još se ništa nije desilo”, kazao je Krgović.

Preostalih 11 hiljada akcija “Capital investa” u Prvoj banci kupio je sa ličnog kastodi računa Aco Đukanović po cijeni od 102 eura za 1,06 miliona eura, čime je bratu koji mu je prethodno spasao banku omogućio čistu dobit od milion eura, jer je sa prethodnim prodajama akcija iz 2008. godine vratio kredit i pokrio sve troškove ove transakcije.

Bonus video: