Stevović: Smokvica rijedak pozitivan primjer

Švajcarci preuzeli od Rusa kompaniju, umjesto megalomanskog projekta kompleks u skladu sa prirodom

15934 pregleda 5 komentar(a)
Projektovani izgled turističkog kompleksa, Foto: Smokva bay
Projektovani izgled turističkog kompleksa, Foto: Smokva bay

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović izdao je kompaniji “VAS invest” saglasnost na izmijenjeno idejno rješenje budućeg luksuznog turističkog kompleksa “Smokva bay” na lokalitetu Smokvica, nedaleko od Reževića.

Iako je “VAS invest” još u januaru 2021. dobio saglasnost na idejno rješenje turističkog naselja od tadašnjeg glavnog državnog arhitekte, nakon promjene vlasništva u ovoj kompaniji, kada je švajcarska firma preuzela u cjelosti vlasništvo od dotadašnje ruske firme, uslijedila je, za crnogorske prilike i nesvakidašnja situacija - novi vlasnici smatrali su da na Smokvici umjesto megalomanske gradnje treba da bude izgrađen kompleks po mjeri svjetskih turističkih ljetovališta.

Da je u pitanju rijedak primjer u crnogorskoj praksi, gdje investitori praktično pokušavaju da iskoriste maksimalno dozvoljene parametre koje omogućavaju planski dokumenti, to je potvrdio “Vijestima” i glavni državni arhitekta Vladan Stevović.

”Ovo je primjer pozitivne prakse od strane investitora gotovo rijedak u zemlji. Odricanje od mogućeg profita u cilju očuvanja životne sredine, kreiranjem novog prostora po mjeri čovjeka. Novi projekat sa kompleksom objekata sa značajnim umanjenjem volumena uklopljen je u postojeći prirodni ambijent”, kazao je “Vijestima” Stevović.

Izdavanjem novog rješenja, kako piše u dokumentu u koji su “ Vijesti” imale uvid, prestaje da važi rješenje o saglasnosti na turističko naselje koje je izdato u 26. januara 2021.

Smokva bay
foto: Smokva bay

”U 2022. godini švajcarska kompanija GVC Swiss Property Holding, preuzela je u cjelosti vlasništvo nad firmom V.A.S. Invest d.o.o. Budva, koja je investitor u projektu Smokva Bay”, rečeno je Vijestima u kompaniji VAS invest.

Kako su naglasili, vlasnici su napravili arhitektonsko rješenje u saradnji sa renomiranom kanadskom firmom “Blueprint Global”, međunarodno poznatom u izradi koncepta poslovanja, strukturiranja i iznošenja na tržište nekih od najboljih svjetskih projekata u oblasti nekretnina različitih namjena, naročito u oblasti turizma, i renomiranim crnogorskim arhitektonskim biroom - ANDU architects, koji odlično poznaje i osjeća lokalni pejzaž, senzibilitet i potencijal crnogorske prirode.

”Cilj ovog tog tima je da projekat “Smokva Bay” bude konkurentan najvećim svjetskim projektima iz oblasti turizma, te da se uvaži prirodni prostor koji čini ovu lokaciju unikatnom i da se sačuva životna sredina. U tom pravcu novi vlasnici su odlučili da smanje kapacitete izgradnje. Iako je to na uštrb ekonomske profitabilnosti samog projekta, biće izgrađeno manje kapaciteta nego što je dozvoljeno planskom dokumentacijom, ali će to dati poseban ugođaj budućim posjetiocima tog kompleksa, koji neće imati osjećaj pretjerane urbanizacije ove zaista divne lokacije”, naglašavaju iz kompanije koja najavljuje od jeseni realizaciju projekta.

S druge strane, kako dodaju, na ovaj način će se očuvati i prepoznatljivost crnogorske obale, kao pejzaž izuzetno bogate lokacije.

”Ovakav pristup naišao je i na razumijevanje u Direktoratu glavnog državnog arhitekte, koji je podržao težnju da se dugoročni ciljevi (razvoj projekta uz poštovanje životne sredine) stavljaju ispred kratkoročnih ekonomskih računica za stvaranjem što većeg profita na osnovu što veće izgrađenosti. Pred nama su sada izrade glavnog projekta, revizija istog, te prijava građenja, pa ćemo nastojati da to sve realizujemo u što kraćim rokovima, kako bismo već na jesen mogli početi sa izgradnjom objekata ovog kompleksa. Iskreno se radujemo završetku ovog kompleksa, jer apsolutno vjerujemo da će on opravdati kako naša očekivanja, tako i očekivanja same lokalne zajednice, a i cijele Crne Gore”, zaključuju u ovoj kompaniji.

Bonus video: