DF: Odložiti glasanje za izbor predsjednika Privrednog suda dok se ne kompletira Sudski savjet

Iz Demokratskog fronta pozvali minstra pravde Marka Kovača da upotrijebi svoj institucionalni uticaj i odloži glasanje

8423 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Demokratski front (DF) traži da se odloži glasanje za izbor predsjednika Privrednog suda dok se ne kompletira Sudski savjet.

Iz tog političkog saveza su pozvali minstra pravde Marka Kovača da upotrijebi svoj institucionalni uticaj i odloži glasanje.

Sudski savjet u petak je završio intervjue sa dvojicom kandidata za predsjednika Privrednog suda u Podgorici, koje je upražnjeno i u v. d stanju od hapšenja Blaža Jovanovića. Ovo je treći pokušaj da se izabere predsjednik, a na konkurs Sudskog savjeta javili su sudije podgoričkog Osnovnog suda Mladen Grdinić i Dragan Babović.

"Eventualni izbor Mladena Grdinića za predsjednika Privrednog suda značio bi nastavak uticaja Vesne Medenice i Ane Đukanović na crnogorsko pravosudje, ali i jasnu poruku da DPS i dalje dominantno upravlja ključnim procesima u crnogorskom društvu. Ako se tome doda da je supruga sudije Mladena Grdinića nedavno izabrana za vršiteljku dužnosti generalne direktorice Direktorata za krivično i građansko zakondavstvo u Ministarstvu pravde, s pravom se postavlja pitanje koji su to kriterijumi opredjeljivali ovakve predloge i izbore", navodi se u saopštenju DF-a.

Dodaju da je rođeni brat sudije Grdinića "bio visoko kotiran na odborničkoj listi DPS-a na lokalnim izborima u Kolašinu".

"Javnosti posebno želimo skrenuti pažnju da je sudija Grdinić jedan od glavnih junaka knjige 'Mobing u Crnoj Gori' koju je finansirala Evropska komisija, a u kojoj se jasno vidi uticaj Vesne Medenice na Grdinića u sporovima u kojima je Medenica i s njom povezana lica imala interes. A posebno je zanimljivo istražiti na koji način je sudija Grdinić 'dopunjavao' svoj imovinski karton od 2018. Sve navedeno je više nego dovoljno da se izbor predsjednika Privrednog suda odloži dok se ne izaberu članovi Sudskig savjeta s punim legitimitetom, i zato očekujemo da ministar pravde, za kog smo uvjereni da nije dio strategije za imenovanje Mladena Grdinića za predsjednika Privrednog suda, iskoristi zakonske mehanizme i zaustavi dalju medenizaciju crnogorskog pravosuđa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: