Ni zgrade, ni para za penzionere u Pljevljima

Izgradnja poslovno-stambenog objekta u Pljevljima, namijenjenog prvenstveno penzionerima, nije odmakla od zemljanih radova, iako je zgrada davno trebalo da bude useljena...

16505 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Gradnja stambene zgrade za penzionere u Pljevljima nije počela ni četiri i po godine nakon polaganja kamena temeljca, a neizvjesno je da li će i kada radovi biti nastavljeni.

Do sada su završeni samo zemljani radovi, a sa firmom koja je odabrana za izvođača radova Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) raskinuo je ugovor dvije godine nakon polaganja kamena temeljca.

Iz CFSSI, koji je investitor radova, “Vijesti” nisu dobile odgovor zbog čega ni tri i po godine nakon početka radovi nisu odmakli od zemljanih, ni kada će početi gradnja, jer se niko nije javljao na kontakt telefon, dostupan na sajtu CFSSI.

Iz Fonda PIO “Vijestima” su kazali da izgradnja zgrade za penzionere u Pljevljima nije u njihovoj nadležnosti - novinara su uputili da odgovore o tome potraži od Udruženja penzionera u Pljevljima, za koje su kazali da je investitor radova.

U Udruženju penzionera, međutim, to demantuju.

”Mi nismo investitori, niti smo kada bili”, kazao je predsjednik Udruženja penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović.

Pojasnio je da je uloga Udruženja penzionera u realizaciji projekta bila samo da posreduju kod Opštine za dobijanje placa na kojoj je planirana gradnja zgrade.

Fond PIO traži da im vrate novac

U Fondu PIO tvrde da su sredstva tražena za realizaciju ovog projekta uplatili na vrijeme i u potpunosti.

”Odlukom o odobravanju sredstava Udruženju penzionera Pljevlja za finansiranje izgradnje dvadeset stambenih jedinica za rješavanje stambenih potreba penzionera, koju je Upravni odbor Fonda PIO Crne Gore donio 17. 11. 2017. godine, za navedenu namjenu opredijeljena su i uplaćena sredstva u iznosu od 300.000 eura. Takođe, odlukama Upravnog odbora od 25. 12. 2017. i 13. 12. 2018. godine, Udruženju penzionera Pljevlja opredijeljeno je i uplaćeno još 800 eura za plaćanje prenosa vlasništva sa Opštine Pljevlja na Udruženje penzionera Pljevlja, kao i 1.480 eura za plaćanje duga po osnovu prinudne naplate prema Ministarstvu finansija, s obzirom da su ista naplaćena sa žiro-računa za stambenu izgradnju”, odgovorili su iz Fonda PIO

Tvrde i da su tražili da im se vrati novac koji su uplatili za realizaciju projekta, ali da to nije učinjeno.

Kamen temeljac položen u septembru 2018.
Kamen temeljac položen u septembru 2018.foto: Goran Malidžan

”Imajući u vidu da u proteklom periodu nije realizovan projekat izgradnje stanova za potrebe penzionera opštine Pljevlja, Upravni odbor Fonda je 23. 6. 2022. godine donio zaključak kojim je Stručna služba Fonda zadužena da zatraži povraćaj gore navedenih sredstava, što je i učinjeno 24. 8. 2022. godine. Udruženje penzionera Pljevlja je u svom odgovoru od 21. 9. 2022. godine obavijestilo Fond da je u 2018. godini Fondu za solidarnu izgradnju u Podgorici uplatilo 175.972,50 eura, po sporazumu o izgradnji. Što se tiče preostalog dijela sredstava za izgradnju stanova, ista su se nalazila u Atlas banci, te je nakon stečaja ove banke od Fonda za zaštitu depozita dobijeno 42.052,93 eura, dok je preostalih 81.855,22 eura priznato kao potraživanje iz osnova depozita prema Atlas banci AD Podgorica u stečaju. Imajući u vidu navedeno, Udruženje penzionera Pljevlja nije u mogućnosti izvršiti povraćaj sredstava Fondu PIO Crne Gore”, odgovorili su “Vijestima” iz te institucije na pitanje šta je sa novcem koji je uplaćen 2018. za realizaciju projekta.

Rok za završetak radova -jun 2019.

Kamen temeljac za izgradnju zgrade položili su 14. septembra 2018. tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić i direktori CFSSI i Fonda PIO Danilo Popović i Duško Perović.

Rok za završetak radova je trebalo da bude kraj juna 2019.

Prema projektu, zgrada treba da ima 38 stanova, od kojih će dvadeset pripasti penzionerima, pet zaposlenima u lokalnoj upravi, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Za penzionere je namijenjeno deset jednosobnih stanova i deset garsonjera.

Penzioneri su, kako je tada saopšteno, stanove trebali da kupe po cijeni od 375 eura po metru kvadratnom.

Predsjednik Udruženja penzionera Vukadin Damjanović rekao je da ga je direktor CFSSI prošle godine obavijestio da je do prekida radova došlo jer je preminuo vlasnik firme koja je bila podizvođač radova, i da će raspisati tender za izbor novog izvođača.

”O daljem nastavku radova nemam nikakvih informaciju”, rekao je Damjanović.Zgrada treba da se gradi u Radničkoj ulici, na mjestu gdje se nekada nalazila ciglana.

Damjanović je kazao da od oko 6.490 pljevaljskih penzionera njih stotinjak nema riješeno stambeno pitanje. Smatra da bi posao trebalo ubrzati, kako bi dio penzionera konačno dobio stanove.

Popović je ranije optuživao Opštinu Pljevlja za kašnjenje radova, jer ni na gradilište nije dovela vodu i struju, što je, kako je tvrdio, bila u obavezi da uradi.

Iz Opštine su odbacili te tvrdnje, ističući da kašnjenju radova nisu ni najmanje doprinijeli i da je investitor u obavezi to da uradi.

Popović je tvrdio i da ih Opština Pljevlja nije oslobodila plaćanja komunalija kako su to uradile druge crnogorske opštine, već da je dogovoreno da im se ustupi pet stanova u budućoj zgradi.

U lokalnoj upravi su to demantovali, ističući da su CFSSI dodijelili bez naknade urbanističku parcelu površine 1.958 metara kvadratnih za izgradnju stmabeno-poslovnog objekta.

”Investitoru objekta su blagovremeno izdati urbanističko-tehnički uslovi, na osnovu kojih je on mogao pristupiti izradi projektne dokumentacije. Opština Pljevlja, kao kupac, je 6. 2. 2019. sačinila sa CFSSI, kao prodavcem, predugovor o kupoprodaji pet stambenih jedinica, za ukupan iznos od 223.561 euro, s tim da se u ovu sumu kao kompenzacija uračuna iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a da ostatak od 155.570 eura plati Opština tako što će 30 odsto, odnosno 46.461 euro, biti plaćen na dan zaključenja predugovora, a preostali dio u iznosu od 108.899 eura u jednakim mjesečnim ratama po ispostavljenim situacijama izvedenih radova na objektu. Posljednja rata će biti isplaćena najkasnije do završetka izgradnje objekta. Oština Pljevlja je iznos od 46.461 iz predugovora platila blagovremeno”, saopšteno je iz Opštine.

Bonus video: