CBCG: Izmjenama zakona se potkopava nezavisnost, politizacija i ignorisanje ocjena EK i MMF

"Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke direktno utiče i na Ustavom Crne Gore garantovanu nezavisnost CBCG, a čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji"

8150 pregleda 4 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je saopštila da je povodom današnje sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj su razmatrane izmjene i dopune zakona o CBCG dostavila dopis tom tijelu radi, kako tvrde objektivnog informisanja domaće i međunarodne javnosti.

"Dopisom je ukazano na politizaciju i ignorisanje zvaničnih ocjena Evropske komisije (EK) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa predlogom zakona koji direktno potkopava nezavisnost Centralne banke Crne Gore. Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke direktno utiče i na Ustavom Crne Gore garantovanu nezavisnost CBCG, a čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Naime, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbjeđuje i mandatom Savjeta CBCG dužim od mandata Skupštine, odnosno dužinom mandata Savjeta Centralne banke koji ne zavisi od izbornih ciklusa, navodi se u saopštenju CBCG.

Kako se dodaje, skraćivanjem mandata Savjeta CBCG ugrožava se i zatvaranje poglavlja 17, a čak se može dovesti u pitanje i dalje korišćenje eura u Crnoj Gori.

"U dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom, Crnoj Gori je ostavljena mogućnost da uprkos unilateralnoj eurizaciji, nastavi da koristi euro kao valutu, a prvi preduslov za to je puna nezavisnost Centralne banke", piše u saopštenju.

Bonus video: