Odbor podržao izmjene zakona o elektronskim komunikacijama

Demokrate predložile da se izbor Savjeta Agencije za elektronske komunikacije preseli u Vladu

7053 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbor za ekonomiju finansije i budžet je odlučio da predloži Skupštini da usvoji i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama poslanički klub Demokrata.

Sedam poslanika je predložio da se procedura izbora Savjeta Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) promijeni tako da ih bira Vlada umjesto Skupština na javnom konkursu, da direktor Agencije ima mandat od pet umjesto četiri godine, kao i da se pitanje zarada u ovom regulatoru uredi u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Uz to, Demokrate navode i da su predložili izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama kako bi se on uskladio sa Zakonom o javnoj upravi.

Povezani članci

31. Mart 2023.

Neusklađenost ili podrivanje nezavisnosti EKIP-a

Sastavni dio predloga zakona je postao amandman koji je podnio poslanik Bogdan Božović, a kojima je definisan oda se uvodi poseban regulatorni dodatak na zarade zaposlenih u EKIP-u.

"Uvođenjem regulatornog dodatka na osnovna primanja zaposlenog, ostvaruju se neophodni uslovi iz Evropskog zakona o elektronskim komunikacijama, kako u dijelu upravljanja ljudskim resursima, tj. očuvanju stručnog kadra, tako i u dijelu uvođenja konkurentnosti sa privatnim sektorom, u smislu stvaranja povoljnih fmansijskih uslova za privlačenje stručnog osoblja iz tog dijela sektora. Na taj način se postiže potpuna usklađenost sa osnovnim principima Evropskog zakona o elektronskim komunikacijama", obrazložio je Božović svoj amandman.

Bonus video: