Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo dva javna poziva

Objavljen javni poziv za dodjelu podrške uvođenju inovacija, kao i za dodjelu podrške investicijama u preradu na gazdinstvima

11329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je danas dva javna poziva.

Javni poziv za dodjelu podrške uvođenju inovacija

U skladu sa Agrobudžetom za 2023. godinu, danas je objaviljen javni poziv za dodjelu podrške uvođenju inovacija u sektor poljoprivrede za ovu godinu. Tim javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Podrška se obezbjeđuje za uvođenje inovativnih tehnologija odnosno aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, uvođenje pametnih tehnologija za borbu protiv klimatskih promjena, uvođenje novih proizvoda ili usluga, te sprovođenju drugih relevantnih aktivnosti koje imaju za rezultat unapređenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Po tom javnom pozivu maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 10.000 eura uz budžetsku podršku do 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do 8.000 eura.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, osim u slučaju kada se investicija odnosi na nabavku atesta za rasprskivače, gdje je minimalna investicija jednaka vrijednosti investicije.

"Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službeni list CG“, br. 56/09, 34/14,1/15, 30/17, 51/17 i 59/21) kao i u odgovarajućim Registrima Organa uprave i/ili Ministarstva, najkasnije do dana objave Javnog poziva.

"Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu pravnih lica, neophodno je da im je djelatnost iz Sektora A: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti ('Službeni list CG', broj 18/11 i 152/22.)", navodi se u saopštenju.

Podržaće se sljedeće aktivnosti u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje:

Uvođenje novih tehnologija koje imaju za cilj smanjenje troškova proizvodnje kroz racionalnu upotrebu inputa (vode, pesticida ili đubriva);

Uvođenje inovativnih tehnologija u vidu nabavke opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (fotovoltažni sistemi) i to samo u slučaju kada je potrošač energije pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda ili objekat za primarnu poljoprivrednu proizvodnju;

U sektoru stočarstva: Uvođenje inovativnih praksi ishrane radi smanjenja troškova hrane i poboljšanja produktivnosti/mliječnosti u govedarstvu i drugim granama stočarstva (može uključivati uvođenje relevantnih IT tehnologija);

Uvođenje inovativnih praksi u sektor mljekarstva; Uvođenje inovacije u pčelarstvu;

U sektoru biljne proizvodnje:

Inovacije u oblasti zbrinjavanja otpada i nus proizvoda nastalih u postupku poljoprivredne proizvodnje; Uvođenje sistema za zagrijavanje u zaštićenim prostorima (sistemi za zagrijavanje);

Podrška proizvodnim inovativnim konceptima koji su prilagođeni da odgovore na klimatske promjene (tehnologije protiv mraza, mašine za orošavanje i sl.); Podrška inovativnim tehnologijama (IT rješenja) koje imaju za rezultat smanjenu upotrebu pesticida, preciznu primjenu vode i đubriva, uključujući podršku za dobijanje atesta za rasprskivače.

Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekata je 23. maj.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/482-115.

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u preradu na gazdinstvima

Ministarstvo je objavilo i javni poziv za dodjelu podrške investicijama u preradu na gazdinstvima za 2023. godinu, kojim se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Kroz taj javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu nabaviti i ugraditi namjensku, novu opremu za čuvanje, preradu i pakovanje proizvoda kao i adaptirati postojeće objekte za preradu, kako bi se ispunili zahtjevi higijene propisani nacionalnim zakonodavstvom u cilju obezbjeđivanja zahtjeva za bezbjednost hrane.

Po tom javnom pozivu podržavaju se investicije u visini od 500 do 10.000 eura, dok je podrška ministarstva do 50 odsto ukupnog iznosa odobrene investicije, odnosno dodatnih 10 odsto, odnosno ukupno 60 odsto za poljoprivredne proizvođače upisane u Registar subjekata u organskoj proizvodnji, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine. Dodatnih 10 odsto ostvaruju žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Korisnici podrške javnog poziva su fizička ili pravna lica koja moraju biti registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za odobravanje projekta.

Prihvatljive investicije su: Adaptacija objekata za preradu; Nabavka i ugradnja namjenske, nove opreme za čuvanje, preradu i pakovanje proizvoda.

Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekata je 23. maj.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/482-222.

Bonus video: