Industrijsku konoplju gajiće u Pljevljima

Firma iz Bijelog Polja kupila zemljište u Šumanima i planira i pogon za preradu i pakovanje

6248 pregleda 13 komentar(a)
Lokacija na kojoj će se graditi fabrika, Foto: Elaborat o procjeni uticaja
Lokacija na kojoj će se graditi fabrika, Foto: Elaborat o procjeni uticaja

Bjelopoljsko preduzeće “PB agro” namjerava da pet kilometara od grada, u pljevaljskom selu Šumane, neposredno uz put Pljevlja- Đurđevića Tara izgradi fabriku za proizvodnju industrijske konoplje i proizvoda od konoplje.

Fabrika bi se gradila na zemljištu koje je ranije kupilo to preduzeće, a nedavno je podnijelo i zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu izgradnje tog pogona.

Kako se navodi u dokumentaciji koja prati zahtjev, pogon će imati ukupno 242 metra kvadratna.

Fabrika bi prerađivala nekoliko proizvoda od industrijske konoplje, od kojih su glavni čaj od cvijeta i lista industrijske konoplje i kapi od cvijeta industrijske konoplje.

”Tehnologija prerade industrijske konoplje je jedan u potpunosti ekološki čist zatvoreni ciklus, bez nus proizvoda, jer se svaki dio konoplje koristi za različite proizvode, kojih je na listi Evropske unije više od 5.000”, navodi se u zahtjevu.

Cvijet i list industrijske konoplje beru se ručno na polju.

”Cvijet se suši u prirodnim uslovima i određenom temperaturnom režimu u plastenicima na polju gdje je ubran. Poslije sušenja vrši se odvajanje cvijeta od stabiljke, koje se obavlja u istim plastenicima. Dobija se čist cvijet koji se pakuje u papirne džakove i prevozi u fabriku, gdje se vaga i ručno pakuje u odgovarajuću ambalažu i potom ide u prodaju. Prilikom proizvodnje kapi od industrijske konoplje čist cvijet se kuva u električnom kotlu da bi se dobile kapi od industrijske konoplje, koje se potom pakuju u bočice i idu u prodaju”, navodi se u dokumentaciji.

Obrađivač dokumenta tvrdi da izgradnja i rad fabrike neće imati većih uticaja na životnu sredinu, i da nema potrebe za preduzimanjem većeg broja mjera zaštite.

”Imajući u vidu djelatnost objekta, u toku njegovog funkcionisanja neće se izvršiti depozicija hemijskih i drugih materija koje bi mogle uticati na zagađenje zemljišta i podzemnih voda… Projekat neće dovesti do većih socijalnih promjena u demografskom smislu i tradicionalnom načinu života, iako će u njemu u toku funkcionisanja raditi određeni broj ljudi. Može doći do povećanja radne snage, funkcionisanjem objekta. Objekat će imati određeni uticaj na postojeću komunalnu infrastrukturu, jer će doći do povećanja potrošnje vode i električne energije, kao i do povećanja protoka saobraćaja i količine komunalnog otpada. S obzirom na to da se radi o izgradnji objekta topografija okolnog područja same lokacije objekta biće djelimično izmijenjena. Međutim, u pitanju je prizemni objekat, tako da se po visini neće mnogo isticati od ostalih objekata u blizini”.

Industrijska konoplja je jednogodišnja biljka, koja sadrži manje od 0,3 odsto psihoaktivne supstance THC, i koja se sije u periodu april-maj. Sa samo jednog hektara, konoplja može da proizvede vlakana kao što se proizvodi na četiri hektara šume ili dva hektara pamuka. Kod konoplje se koriste svi djelovi biljke - stabljika, cvijet, list, plod, pa čak i korijen.

U svijetu se konoplja gaji u različite svrhe. Preko 20.000 proizvoda pravi se od industrijske konoplje. Značajna je kako u industriji papira, tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, tako i u kozmetici, građevinarstvu i zaštiti životne sredine.

Primjena konoplje u industriji se nevjerovatno brzo širi i to u proizvodnji papira, bio-kompozitnih materijala za automobilsku industriju, građevinsku industriju, biorazgradive plastike.

Bonus video: