Nema povlačenja druge tranše kredita od Banke za razvoj savjeta Evrope: Bez dodatnih 30 miliona eura

"Bankama smo prenijeli sav novac koji je opredijeljen iz već zaključenog ugovora od 40 miliona eura i istovremeno vas obavještavamo da nije planiran dalji nastavak projekta, odnosno, da Ministarstvo finansija i CEB neće zaključiti ugovor na dodatnih 30 miliona eura", piše u dopisu Ministarstva finansija u koji “Vijesti” imaju uvid

15622 pregleda 5 komentar(a)
Pomagali privredu u kovid krizi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pomagali privredu u kovid krizi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija je obavijestilo komercijalne banke da neće povlačiti drugu tranšu od 30 miliona eura od Banke za razvoj savjeta Evrope (CEB) i da im taj novac koji bi se usmjerio dalje privredi neće biti uplaćen, saznaju “Vijesti”.

Riječ je o novcu koji je predviđao Ugovor o saradnji na sprovođenju mjera podrške privredi i građanima iz jula 2021. godine, kada je komercijalnim bankama obezbijeđena prva tranša od 40 miliona eura od CEB-a koje su dobile beskamatno. Druga tranša je bila predviđena pošto se potroši novac iz prve tranše.

Banke su bile obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbijeđena iz CEB-a.

"Bankama smo prenijeli sav novac koji je opredijeljen iz već zaključenog ugovora od 40 miliona eura i istovremeno vas obavještavamo da nije planiran dalji nastavak projekta, odnosno, da Ministarstvo finansija i CEB neće zaključiti ugovor na dodatnih 30 miliona eura", piše u dopisu Ministarstva finansija u koji “Vijesti” imaju uvid.

Sve banke su učestvovale u raspodjeli prva tranše novca koji su dobile na period od otplate od devet godina u koji je uključen i grejs period od dvije godine. Ovaj novac je kroz kredite plasiran za investicije i za obrtna sredstva i to u maksimalnim iznosima po jednom korisniku do 300.000 za obrtna sredstva i 500.000 za investicije po kamatnoj stopi u rasponu od 1,5 do 5,5 odsto.

Rebalansom budžeta za 2020. godinu tadašnja Vlada je u okviru trećeg paketa mjera pomoći zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa obezbijedila kod CEB-a 70 miliona eura koje će dati direktno bankama, da bi okvirni ugovor o zaključenju ovog aranžmana za 40 miliona eura bio usvojen krajem novembra te godine.

Bonus video: