Za predsjednika Unije poslodavaca predložen Mikavica, za predsjednika Skupštine Šćekić

"Na sjednici je konstatovano da dosadašnjem predsjedniku UPCG, Predragu Mitroviću, mandat prestaje na njegov zahtjev - usljed stupanja na dužnost otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, dok je Nebojši Popoviću, dosadašnjem predsjedniku Skupštine UPCG, istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji", navodi se u saopštenju

5646 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Unija poslodavaca Crne Gore

Na sjednici Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore jednoglasno je utvrđen predlog o izboru dosadašnjeg potpredsjednika Slobodana Mikavice, za novog predsjednika UPCG, i predlog o izboru dosadašnjeg potpredsjednika Slaviše Šćekića, za novog predsjednika Skupštine UPCG.

To je saopšteno iz Unije poslodavaca Crne Gore nakon sjednice Upravnog odbora.

"Na sjednici je konstatovano da dosadašnjem predsjedniku UPCG, Predragu Mitroviću, mandat prestaje na njegov zahtjev - usljed stupanja na dužnost otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, dok je Nebojši Popoviću, dosadašnjem predsjedniku Skupštine UPCG, istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji", navodi se u saopštenju.

"Odluku o predloženim kandidatima Upravnog odbora donosi Skupština Unije poslodavaca", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su članovi UO su u nastavku usvojili predloge Izvještaja o radu i Finansijskog izvještaja za 2022. godinu, kao i predlog Plana rada UPCG za 2023. godinu i diskutovali o ekonomskoj situaciji u zemlji, položaju privrednika i problemima s kojima se suočavaju u poslovanju.

"Dalja saradnja UPCG sa vladom i sindikatima, shodno ulogama i nadležnostima sva tri socijalna partnera, biće dodatno intezivirana kroz rad na rješavanju zajedničkih pitanja, a sve u cilju postizanja dogovora o rješenjima koja su od interesa i za biznis zajednicu i zaposlene i državu", ističe se u saopštenju.

Kako kažu, primjer tome su rješenja ponuđena kroz nedavno zaključeni Opšti kolektivni ugovor, kao i izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u smislu dozvoljenog rada nedjeljom tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

"UPCG će u narednom periodu posebno insistirati na učešću predstavnika Unije u procesima unapređenja regulatornog okvira i povećanja pravne sigurnosti za obavljanje poslovnih aktivnosti", kazali su iz UPCG.

Dodaju da se to odnosi kako na nova, tako i zakonska rješenja čija je izrada u toku – poput Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, za koji su kako kažu, već pripremili značajan broj komentara i predloga za unapređenje.

"Dugogodišnji angažman UPCG u oblasti borbe protiv sive ekonomije biće realizovan kroz konkretne aktivnosti u čijem je fokusu stvaranje ambijenta koji podstiče razvoj održivih preduzeća i stimuliše prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju", dodaju iz UPCG.

Tvrde i da je aktuelizovan hronični problem nedostatka radne snage za potrebe turističke sezone ali i najavljen nastavak rada po pitanjima koja se tiču iznalaženja rješenja za ujednačeno postupanje nadležnih organa u primjeni Zakona o strancima.

"Uz rad u radnoj grupi po navedenom zakonu, Unija će aktivan doprinos pružiti i učešćem u radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o radu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će, osim kroz kampanju "Stop inflaciji", i kroz druge modele javno-privatnog partnerstva pružati podršku resornim ministarstvima i nadležnim institucijama.

"UPCG potvrđuje odgovoran odnos i partnerstvo u svim aktivnostima čiji je cilj zaštita interesa privrede i građana i iznalaženje adekvatnih, zajedničkih rješenja za inflatorne tendencije, krize i druga kretanja koja se mogu negativno odraziti na održivost privrede i očuvanje radnih mjesta, te narušiti ekonomsko-socijalnu sliku društva i same države", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: