Damjanović: Podrška razvoju inovativnih start up kompanija

Damjanović je poručio da je perspektiva ne samo crnogorskog društva, već modernog svjetskog poslovanja, ulaganje u inovacije i pametna tehnološka rješenja

1671 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija će, prema riječima resornog ministra, Aleksandra Damjanovića, nastaviti da daje podršku daljem unapređenju koncepta start up-ova.

On i njegov tim sastali su se danas sa predstavnicima firme Digital Den hub, suosnivačima Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem, generalnim direktorom fonda Rockies Venture i jednim od vodećih stručnjaka start up zajednice iz Kolorada, Peter Adamsom, kao i predsjednikom Komisije za tržište kapitala, Željkom Drinčićem.

Damjanović je poručio da je perspektiva ne samo crnogorskog društva, već modernog svjetskog poslovanja, ulaganje u inovacije i pametna tehnološka rješenja.

Ivanović se, kako je saopšteno, zahvalio Ministarstvu na podršci u kreiranju povoljnog ambijenta za razvoj inovativnih start up kompanija i konkurentne IT zajednice.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, na bazi Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, devet kompanija iz crnogorske i regionalne IT zajednice dobilo mogućnost da svoje biznis ideje predstavi svjetskim investitorima i obezbijedi ulaganja u dalji razvoj i plasman proizvoda.

Na bazi ovog pozitivnog iskustva, kako je dodao, ostvarena je saradnja sa najstarijom američkom kompanijom za investiranje u start up-ove, Rockies Venture, i izražena namjera otvaranja jedinstvenog Balcan Tech Fonda u Crnoj Gori, koji će kanalisati kapital američkih investitora u start up projekte iz zemalja regiona.

Adams, koji je član Savjetodavnog odbora firme Digital Den, je poručio da statistika pokazuje da nova radna mjesta kreiraju upravo start up kompanije i da je investiranje u ovakve programe ključ za motivisanje konkurentnih pojedinaca da ostanu u Crnoj Gori, ali i način da strani kapital uđe na crnogorsko tržište.

"Ukazujući na aktuelne i planirane zakonske propise koji uređuju ovu oblast, Drinčić je poručio da je važno da u domaćem legislativnom okviru prepoznamo prostor za ovu, najbrže rastuću industriju, kako bi blagovremeno bio stvoren osnov za nesmetano poslovanje kompanija u razvoju", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će se komunikacija na ovu temu intenzivirati na nivou svih interesnih strana, u cilju kreiranja privlačnog poslovnog ambijenta za razvoja inovativnih poslovnih rješenja.

Bonus video: